Какви наказания грозят Ред Бул и Астън Мартин?

Какви наказания грозят Ред Бул и Астън Мартин?

В рамките на вчерашния ден излезе информация, че отборите на Ред Бул и Астън Мартин са нарушили финансовите правила във Формула 1 през 2021 година. 

По данните на Gazzetta dello Sport и Auto Motor und Sport двата тима са надвишили тавана на бюджетите с под 5%. Според правилата на ФИА това ще се счита за минимално нарушение, но може да донесе сериозни наказания. 

Ред Бул и Астън Мартин превишили тавана на бюджетите през 2021 година?
Ред Бул и Астън Мартин превишили тавана на бюджетите през 2021 година?

Потенциалните наказания, които могат да бъдат наложение на двата екипа са глоби, чиито размер се решава индивиндуално, публично порицание, отнемане на точки (конструкторски или на пилотите) за въпросния сезон, забрана за участие в свободни тренировки, намаляване на тавана на бюджетите за следващия сезон или ограничаване на времето за тестване на компоненти във въздушния тунел.

ФИА излезе с позиция относно обвиненията срещу Ред Бул и Астън Мартин
ФИА излезе с позиция относно обвиненията срещу Ред Бул и Астън Мартин

Ако обаче нарушението е повече от 5%, което при таван от 145 милиона през 2021 година се равнява на 7.25 милиона долара, наказанията стават доста по-сериозни. Тук вече е напълно възможно да се стигне до цялостна дисквалификация от шампионата или забрана за участие в състезания през следващата кампания. Всички наказания, които са възможни при минимално нарушение на правилата са налични и при по-голямо такова.

Ако от ФИА действително решат да наложат наказание от отнемане на точки може да се стигне до отнемане на световната титла на Макс Верстапен. Това обаче е малко вероятно, тъй като сезон 2021 бе първият, в които в сила бе ограничението на бюджетите и е по-вероятно на Ред Бул и Астън Мартин да бъдат наложени глоби в доста голям размер.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти