Гледай на живо

Япония - Коста Рика 0:0

Има ли Тото Волф информатор във ФИА?

Има ли Тото Волф информатор във ФИА?

Изтеклата информация за това, че в Ред Бул са надхвърлили тавана на бюджетите през новия сезон предизвика сериозен трус във Формула 1 и това ще има дълготрайни последици, като ако това се потвърди, наказанието на тима може да бъде сериозно. Шефът на Мерцедес Тото Волф е този, който повдигна завесата, а след това се появиха информациите за размера на сумата, с която е бил надхвърлен тавана от 145 милиона долара за миналата година.

Веднага обаче започна търсенето на източника на информация на Волф защото ФИА пази много ревниво процеса на финансов одит на резултатите и отчетите на отборите за миналата година. И не може просто ей така някой, особено пък един от шефовете на отборите да се добере до такава информация.

Първото логично предположение е, че информацията може да е изтекла от бившия съветник на Мерцедес Шейла-Ан Рао, като сега адвокатката е генерален секретар на ФИА и отговаря на спорта. Пръв това предположение направи бившият пилот във Формула 1 Ралф Шумахер, който коментира тезата на съветника на Ред Бул доктор Хелмут Марко, че във ФИА има „къртица” – източник на информация.

Волф: Нарушаването на тавана на бюджетите е сериозна работа
Волф: Нарушаването на тавана на бюджетите е сериозна работа

По-рано тази година шефът на Ферари Матиа Биното открито се обяви против назначаването на Рао във ФИА, точно заради това, че е работила като съветник на Волф и Мерцедес.

Какви наказания грозят Ред Бул и Астън Мартин?
Какви наказания грозят Ред Бул и Астън Мартин?

Според доктор Марко обясненията на Волф са свързани със случилото се в Абу Даби в края на миналата година, когато Макс Верстапен спечели световната титла, а Люис Хамилтън и Мерцедес се почувстваха ощетени от действията на бившия рейс директор на Формула 1 Майкъл Маси.

Хорнър няма информация Ред Бул да са нарушавали финансовите правила през 2021 година
Хорнър няма информация Ред Бул да са нарушавали финансовите правила през 2021 година

„Абу Даби беше отдавна, странно е, че Тото все още не го е преодолял – обясни Марко. – Но по-впечатляващото е, че той цитира конкретни числа и говори за сериозно надхвърляне на тавана на бюджетите, това означава, че някъде във ФИА има къртица.”

Перес обясни защо е бил наказан
Перес обясни защо е бил наказан

Ралф Шумахер допълни, че първата реакция на скандала на ФИА е била неубедителна, тъй като федерацията само обясни, че става въпрос за спекулации.

Резултатите от одита на финансовите резултати и спазването на тавана на бюджетите от отборите във Формула 1 през миналата година трябва да бъдат оповестени от ФИА в сряда.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички