В САЩ'94 българите донесоха наслада срещу Германия, а сега са без болка и слава в Дивизия С, пишат в Испания

В САЩ'94 българите донесоха наслада срещу Германия, а сега са без болка и слава в Дивизия С, пишат в Испания

Въпреки че снощи Испания се класира за финалите на Лигата на нациите, мадридският AS обърна внимание и на ситуацията в Дивизия С. Така изданието анализира ситуацията на България, както и на изпадналите от Дивизия В Румъния и Швеция, които при следващото издание на турнира ще бъдат потенциални съперници на “лъвовете”. Оттам изтъкват как в САЩ’94 тези три отбора са достигали до полуфиналите и четвъртфиналите на световните първенства, а сега са далеч от славните времена.

Ето какво пише в материала на Ариц Габилондо, озаглавен: “Поколението на Хаджи пада отвисоко”:

Изпадането на Румъния и Швеция, както и присъствието на България, придават исторически колорит на Дивизия С на Лигата на нациите. Трите отбора блестяха на Мондиал 1994. 

Приключи Лигата на нациите и се потвърди изпадането в Лига С, третата дивизия на европейския футбол, от страна на Румъния и Швеция. Две силни селекции навремето, съответно четвъртфиналисти и полуфиналисти, на Мондиал ’94. В третия ешелон на Лигата на нациите те се натъкнаха на България - друг национален отбор, който направи история на въпросния турнир, също достигайки до полуфиналите, като елиминира дори Германия.

Браво, българи! Цял мач обиждани и освирквани, но победители
Браво, българи! Цял мач обиждани и освирквани, но победители

В паметта на едно цяло поколение са Бролин, Ларсон и Далин от шведска страна; Хаджи, Петреску и Думитреску от румънска и Стоичков, Лечков и Балъков от българска. Играчи, които написаха история и стигнаха там, където останалите европейски селекции никога не биха помислили, че е възможно да ги видят.

Румъния разби резервите на Петев, но това се оказа без никакво значение
Румъния разби резервите на Петев, но това се оказа без никакво значение

Въпреки това все по-глобалното и равностойно ниво на европейския футбол направи така, че подобни хитови страни от световни първенства лека-полека “потъват в кладенеца”. Швеция загуби от Словения и изпадна по ужасен начин и то само за едно издание, след като изпадна от първа дивизия. От своя страна, Румъния претърпя нов провал и отиде в “кладенеца” на трета дивизия, въпреки че спечели в последния кръг. За България от известно време няма новини и отборът си остава без болка и слава в същия този европейски ешелон.

Швеция не успя да пречупи Словения се сбогува с дивизия "В"
Швеция не успя да пречупи Словения се сбогува с дивизия "В"

След три издания Лигата на нациите поставя всяка селекция на нейното място. Никой не се спасява. Нито дори онези, които предизвикваха наслада сред своите привърженици и като цяло сред футболните фенове със своите незабравими изяви през 94-та като тази на Румъния срещу Аржентина на осминафиналите, на Швеция срещу Нидерландия на четвъртфиналите (което е фактическа грешка - б.р.) или вече споменатата на България срещу Германия в същия кръг. Отминали, вече исторически, времена, които нямат много общо с настоящото състояние на шведи, румънци и българи.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Sportal.bg

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти