Дами и господа северномакедонци, научете се да уважавате България, вашето бъдеще зависи от нас

На 2 юни 2022 г. България прие Северна Македония в мач от Лигата на нациите. Двубоят в Разград завърши 1:1, но предвид поредицата от антибългарски изявления на северномакедонски политици през последните години, бе важна реакцията ни като нация и по-конкретно какво ще е поведението на феновете по трибуните. То бе еталон за европейска толерантност - не си позволихме да освиркваме северномакедонския химн, демонстрирайки уважение към футболния съперник и хората в югозападната ни съседка. Т.е. България показа, че е цивилизована, европейска страна.

Красив гол не стигна за победа на България, VAR отмени дузпа за "лъвовете" в 94-ата минута
Красив гол не стигна за победа на България, VAR отмени дузпа за "лъвовете" в 94-ата минута

Вчера върнахме визитата. Срещата се игра в Скопие и спечелихме с 1:0. На нея присъстваха 15 000 северномакедонци. Те не бяха там да гледат футбол, а да покажат/докажат някакъв техен си “патриотизъм” пред големия брат.

Браво, българи! Цял мач обиждани и освирквани, но победители
Браво, българи! Цял мач обиждани и освирквани, но победители

Е, показаха го не само пред нас, но и пред Европа. Само че поведението им не се тълкува като патриотизъм в страните от ЕС, а като простащина и ксенофобия. Да си го кажем направо - дами и господа северномакедонци, изложихте се! Много се изложихте, но по-лошото е, че не го осъзнавате.

Ние, българите, ви възприемаме като по-малък брат, но и нашата пословична доброта и гостоприемство си имат граници. Прочетете още веднъж, по-внимателно, историята на България и ще се убедите, че поведението ни спрямо вас не е признак за слабост, а знак на уважение, защо никога не сме се страхували от битки. Не водете битка с нас, не може да я спечелите! Не забравяйте, че влизането ви в така бленувания от вас Европейски съюз зависи от нашето “Да!”.

33 България - Северна Македония

Мислите ли, че освиркването на “Мила Родино” ще ви помогне да постигнете заветната цел? Абстрахирайте се от глупостите на вашите политици и разберете, че България не ви е враг. Нима забравихте, че ние първи ви признахме за държава преди повече от 30 години?

Знаете ли, че по официални данни над 86 500 северномакедонци са взели българско гражданство през последните 15 години? Това прави приблизително 5% от цялото ви население.

Запознати ли сте, че през 2020 г. над 9000 ваши сънародници - деца, братя, сестри са кандидатствали и получили български паспорти?

33 България - Северна Македония

Знаем, че част от вас не се възприемат като българи, но сме ви ги дали, защото ви считаме за наши братя и сме готови да простим някои ваши “лирически” отклонения. Но не злоупотребявайте с толерантността и добрината ни към вас! Както знаете, България е държава от 681 година и никога не си е променяла името. Вие го направихте, но не под натиск от България, а от друго място.

Разберете, до вчера немалка част от българския народ искаше да ви види в ЕС, но след снощната чутовна глупост е сериозно разколебан. Сега за нашите политици ще представлява огромна трудност да ни докажат, че трябва да произнесем заветното “Да”, колкото и парламентьори от Франция, Нидерландия и САЩ да настояват за това.

Със снощното си поведение вие пропиляхте златен шанс да ни докажете, че имате място в ЕС, тъй като сте се променили към добро. Грешката ви е голяма, но все още не е фатална. Покажете, по подобие на вашите деди, че уважавате и харесвате България. Сторите ли го, бъдете сигурни, че желаното от вас “да” ви е гарантирано.

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти