Цунода си постави оценка „7 от 10“ за първата половина на сезона във Формула 1

Цунода си постави оценка „7 от 10“ за първата половина на сезона във Формула 1

В първите 13 старта за сезона във Формула 1 пилотът на Алфа Таури Юки Цунода успя само три път да влезе в зоната на точките, с осмото си място в Бахрейн, седмото в Емилия-Романя и десетото в Испания, но това не му попречи да си постави сравнително висока оценка за преставянето си до момента. 

Оценката „7 от 10“ обаче изглежда напълно резонна, ако резултатите на Цунода се сравнят с тези на неговия съотборник Пиер Гасли. Французинът също има само три влизания в топ 10, осмо място в Саудитска Арабия, девето в Австралия и пето в Азербайджан. Така той има събрани с едва пет точки повече от Цунода, като двамата са съответно 13-ти и 16-ти в класирането при пилотите. Активът от 27 точки пък отрежда на Алфа Таури осмата позиция в отборното класиране.

„Мисля, че успявам да използвам опита, който натрупах през миналата година. Мисля, че знанието какво трябва да направя и как трябва да подходя към всеки уикенд определено ми дава предимство, спрямо миналата година.

„В същото време миналата година аз изпитах почти всички миналата година, най-лошите неща, но успях да се върна от тях. Така че в повечето ситуации успявам да запазя спокойствие, а не като миналата година, това е голямата разлика.

Франц Тост: Цунода има големи шансове да запази мястото си в Алфа Таури
Франц Тост: Цунода има големи шансове да запази мястото си в Алфа Таури

„Всяка седмица аз знам какво трябва да направя. Това е основната цел, основното нещо. Миналата година не знаех какво точно да правя, мислех, че просто трябва да се представям добре. Но как? Да се представям добре в първата тренировка, във всяка сесия, беше различно изпитание. Аз не мислех за тези неща“, обясни Цунода.

„Аз съм доволен от показаното. Ние обаче имахме много проблеми с надеждността, като цяло отбора. В Саудитска Арабия например аз не карах в третата тренировка, квалификацията или състезанието. В Бахрейн загубих третата тренировка. Пиер също загуби трета тренировка в Барселона. Освен това в Азербайджан аз бях шести или седми, когато DRS-ът ми се повреди.

В Ред Бул са наели психолог, който да работи с „проблемния“ Цунода
В Ред Бул са наели психолог, който да работи с „проблемния“ Цунода

„Много неща се случиха, но като цяло аз съм доволен от свършеното. Разликата между мен и Пиер в точките не е голяма. Като се сетя какво загубих в Саудитска Арабия и Азербайджан, трябваше да сме развни. Аз съм доволен“, добави японецът.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти