Радостин Стойчев: За последните 10 години нищо не се е случило в спорта в България

Радостин Стойчев: За последните 10 години нищо не се е случило в спорта в България

Бившият селекционер на националния отбор на България по волейбол Радостин Стойчев беше гост в студиото на "Арена спорт" по БНТ1, за да говори за случващото се в съвместната му школа с Матей Казийски, залата, която двамата се опитват да построят в квартал "Младост", както и актуалната ситуация в българския волейбол.

Бившият селекционер на волейболните национали изрази мнение още, че в последните 10 години нищо не се случило в спорта у нас.

Радо Стойчев: Още мечтая да водя България на Олимпиада
Радо Стойчев: Още мечтая да водя България на Олимпиада

"Не спирам да се удивлявам на късата обществена памет. За последните 10 години нищо не се случило като цяло в спорта в България. Няма да коментирам конкретно работата на селекционера на националния отбор или самия отбор, а ще говоря генерално. Няма никаква идея за това какво се случва в спорта. Няма държавна политика, няма бъдеще. Не се гледа на спорта като на една организирана материя. Искам да ви дам един пример с Полша, която има много успехи в различните спортове през последните години. Наскоро разбрах, че там е променен законът, който указва, че застроената площ на който и да е било терен достига до 15%. Останалата площ е предназначена за спорт. Пред всеки нов строеж има спортна площадка и на практика всички в Полша спортуват, което е страхотно. При нас това тотално липсва. Липсва и грижата за младите, неглижираме тяхното здраве и бъдеще", сподели Радостин Стойчев.

Стойчев, който от дълги години работи в Италия говори и за случващото се в родната федерация, споделяйки дали той вижда промени от времето, когато беше селекционер.

"Аз не виждам промяна във федерацията. Продължаваме да организираме състезания, а аз преди 10 години казах каква е причината за това. Поради същата причина аз напуснах и националния отбор, защото не исках да бъда част от тези неща. Организацията на подобни състезания струва между 1 и 4 милиона. Защо не инвестираме тези средства в детско юношеския спорт, в изграждането на таланти, в каквото и да е. Това е нещо, което не мога и не искам да приема. Не казвам, че не трябва да има никакви състезание, но направете списък с това колко състезания са организирани у нас за последните 15 години и ги сравнете с останалите федерации. Ние ли сме най-богатите? Единственото нещо, което се промени е Управителния съвет. Когато аз бях треньор, той се състоеше от 28 човека и имаше една дама, която ме критикуваше, че сме паднали от 5-то на 6-то място на едно европейско първенство. Не помня името ѝ, защото, както казвам тези хора са без лица. В момента разликата е, че класирането на мъжкия и женския национален отбор се продава като успех. Ние сме добри в момента според тях", коментира Стойчев.

Още от Волейбол

Виж всички