Протестиращи нахлуха на „Силвъсртоун“ малко след старта на Гран При на Великобритания

Група протестиращи фенове нахлуха на пистата „Силвърстоун“ секунди след старта на вчерашната надпреварата за Гран При на Великобритания. Те са си проправили път през охраната и предпазните заграждения на правата „Уелингтън“ (между завои 5 и 6).

Инцидентът се случи малко след като бяха развени червените знамена заради масовата катастрофа в първия завой. За щастие се е разминало без тежки последствия, тъй като маршалите на пистата са реагирали бързо и са спрели ескалацията на напрежението. 

Активистката група Just Stop Oil пое отговорност за инцидента. Арестувани са били общо седем човека.

В дните преди състезанието полицията в Нортхемптъншир съобщи, че разполага с надеждна информация, че се планира протест по време на Гран При на Великобритания. От органите на реда призоваха подобни действия да не се предприемат, тъй като те носят със себе си огромен риск за здравето както на протестиращите, така и на пилотите, маршалите и феновете.

Протест заплашва Гран При на Великобритания
Протест заплашва Гран При на Великобритания

„Много съм разочарован от факта, че тази група от хора игнорира нашите предупреждения пред състезателни ден и взе екстремно опасното решение да нахлуе на пистата. Ние предложихме да приемем мирно събитие на пистата, но вместо това те избраха да изложат животите на пилотите, маршалите и доброволците на риск. Много е разочароващо, че някой би взел подобно решение“, заяви Том Томпрън, главният инспектор, който отговаря за събитието.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти