От Уилямс разкриха подробности за бъдещето на Латифи

От Уилямс разкриха подробности за бъдещето на Латифи

От началото на сезон 2022 във Формула 1 Никола Латифи  категорично е най-зле представящият се пилот на стартовата решетка, когато за отправна точка се ползва вторият пилот на тима, в случая Алекс Албон. Тайландецът е спечелил всичките три точки на екипа на Уилямс, а в квалификациите често е много по-бърз от своя канадски съотборник и допуска много по-малко грешки от него.

Именно поради тези причини преди няколко седмици се появиха слухове, че Латифи може да загуби своето място в Гроув още преди края на сезона. Според тях канадецът щеше да бъде освободен още след домашната си надпревара в Монреал преди две седмици, но това и така не се случи и той остана в кокпита на FW44 и за Гран При на Великобритания.

Уилямс: Латифи остава до края на сезона
Уилямс: Латифи остава до края на сезона

На „Силвърстоун“ вчера той се възползва максимално от валежа по време на квалификация и записа своето най-добро класиране на стартовата решетка от началото на година. Латифи ще започне днешното състезание от десетото място, след като вчера не само за първи път през годината прескочи първата фаза на сесията за място, но и стана първият пилот на Уилямс, който влиза в решителния сегмент.

Това се случи, въпреки че той не разполага с големи пакет подобрения, който е наличен за Албон и който според инженерите на Уилямс дава с около секунда на обиколка по-добро темпо. 

Алекс Албон е много доволен от подобренията на Уилямс
Алекс Албон е много доволен от подобренията на Уилямс

Малко след силното представяне на Латифи вчера ръководителят на Уилямс Йост Капито застана пред медиите и категорично отхвърли възможността канадецът да бъде сменен преди края на годината. Той обаче отказа да гарантира оставане на Латифи в Гроув за следващата кампания.

„Никога не можем да сме сигурни, че всеки пилот ще участва във всяко състезание, но нашият план е това да се случи. Ако той си супи крака ние трябва да имаме резервен вариант, но нямаме планове да сменяме пилотите си преди края на сезона“, заяви Капито.

„Все още е трудно да говоря за догодина. Трябва да видим какви са възможностите пред нас и кое ще е най-доброто решение за отбора“, добави той.

Най-вероятният заместник на Латифи в състава на Уилямс ще бъде Оскар Пиастри, който в момента е резервен пилот на Алпин и е част от академията за млади пилоти на френския екип. Австралиецът прекарва сезон 2022 на резервната скамейка, въпреки че между 2019 и 2021 спечели три поредни титли в младежките шампионати (Формула Рено, Формула 3 и Формула 2).

От Алпин гарантираха, че Пиастри ще кара във Формула 1 догодина
От Алпин гарантираха, че Пиастри ще кара във Формула 1 догодина

„За мястото в Уилямс мисля, че е най-добре да питате Йост. Страхотно е, че един от нашите млади пилоти е желан от други отбори във Формула 1. Това доказва, че неговият потенциал е голям, което ние знаем“, бе коментарът на шефа на Алпин Отмар Шафнауер относно евентуалния трансфер на Пиастри в Уилямс, където той ще отиде под наем.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти