Треньорът на вратарите на Левски: Ники Михайлов доказа, че може да се върне на предишното си ниво

Треньорът на вратарите на Левски: Ники Михайлов доказа, че може да се върне на предишното си ниво

От лятото на 2020 година за подготовката на вратарите на Левски отговаря Георги Стоянов. Той прави впечатление с работата си в школата, а в първия тим е поканен от Георги Тодоров. След това остана при всеки следващ наставник. През миналия сезон Николай Михайлов лидер по сухи мрежи в шампионата – 14, а дубльорът му Пламен Андреев вдигна купата на страната като капитан, при това едва на 17 години. Между две тренировки на лагера на сините в Боровец Стоянов отдели от времето си и говори пред „Тема Спорт“ за подготовката на играчите с ръкавици.   

- Г-н Стоянов, стартирахте подготовката с ограничен брой вратари – в началото беше само един в лицето на Йоан Загоров. Сега с вас са и Николай Михайлов и Пламен Андреев се присъдиниха. Върви ли всичко по план? 
- Да, всичко върви точно, нищо не се е променило. Домакините ни са се справили много добре в подготовката на терените. Качеството им е много добро. Няколко дни валя дъжд, но това не се отрази и не промени програмата, по която се подготвяме. 

- Наскоро свърши сезона и едва ли някой е излязъл от форма. Как ви се виждат подопечните? 
- Да, така е. Почивката бе много кратка, а дори някои от тях нямаха и такава. Пламен и Ники бяха ангажирани с националните отбори, докато Йоан бе само с два дни почивка. За професионални футболисти това не е нищо, не са загубили от физическия си капацитет, с който завършиха сезона. Това е добре за нас. 

- Известно е, че вратарският пост е по-специфичен и се залага повече на психологията. Какви упражнения прилагате по време на тренировките? 
- Като цяло развитието на вратарския пост е много динамичен процес. Изисква се много добра подготовка. Да си вратар стана много комплексно. Играта с крака е все по-наложителна. В модерния футбол самото изграждане на атаките започва от вратарите. Не е целта той само да лови само топките, а той трябва да е подготвен да стартира нападенията. Залагаме на много комплексни упражнения по време на тренировките, които да развиват тези качества.

Ники Михайлов преподписа с Левски
Ники Михайлов преподписа с Левски

- Едно спасяване на Пламен Андреев по време на реванша срещу Лудогорец (1:0) направи впечатление, че сякаш е германски вратар. Излезе напред, скъси ъгъла, а след това с шпагат и разперени ръце спаси удар на останалия сам срещу него Кирил Десподов. 
- Имаме изградена концепция в клуба, която се прилага изцяло – от школата до мъжкия отбор. Лично аз съм привърженик на германския стил за изграждане на вратар. Заедно с колегите в ДЮШ работим по един и същи начин. Стремим се да няма никаква разлика между вратарите в клуба. Дали ще бъде Йоан, Пламен или някое друго момче от школата, не бива да се вижда разлика в поведението им на терена. Надяваме се занапред постоянно да излизат добри вратари от школата. 

- Как се влиза в главата на тези млади момчета? 
- Не е лесно. Всеки си има различен характер. Трябва да влизаш в главите на тези деца, защото Йоан беше едва на 15 години, когато започна да тренира с първия отбор през миналия сезон. Не е лесно, но и не е толкова трудно да работиш с тях, защото те са супер изпълнителни. С младите вратари, както и с Ники Михайлов, не сме имали някакви различия. Може би чисто откъм технически и тактически елементи много бързо се напасваме един към друг. Има някакви леки детайли, които се разминават, но заедно ги изчистваме. Целта е да постигаме максимума. 

- Какво казахте на Пламен Андреев преди финала за Купата на България срещу ЦСКА? 
- Ако може да използваме клишето, този мач бе черешката на тортата. Трудното за него бе до финала. Преди него му казах, че ще му е най-лесно, защото няма как да изгуби концентрация. В такива мачове си постоянно под напрежение. Срещу ЦСКА не се случи очакваното – да има много ситуации пред неговата врата и да се намесва решително. Но при него трябва да има някои неща, които да върши независимо дали срещата е спокойна, или ври и кипи пред вратата му. Необходимо е да изнася добре топката с крака, да вземе перфектно центриране с излизане и да се намеси по най-добрия начин при удар. Трениран е така, че дори да има само няколко ситуации, той да може да ги отиграе по най-добрия начин.

Пламен Андреев: Трябва да покажем, че Левски може да мачка и отборите в Европа
Пламен Андреев: Трябва да покажем, че Левски може да мачка и отборите в Европа

- Станимир Стоилов заяви, че вратарите на “сините” ще носят капитанската лента. Това тежи ли им, внася ли допълнително напрежение? 
- Да си капитан на Левски, означава да си подложен на напрежение. За мен бъдещето ще покаже дали на тези млади момчета ще им се отрази, изключвам Ники Михайлов, който е свикнал на това и води отбора. За момента Пламен и Йоан не показват лентата да ги натоварва. Може само да им даде по-голямо самочувствие и увереност, защото целият отбор е зад тях. 

- На няколко пъти споменахте Николай Михайлов. Какви са най-ценните му качества? 
- Притежава изключително голям опит и работата с него е много лесна. Неслучайно показа такова ниво през миналия сезон. Не всеки става шампион на Нидерландия с Твенте – това говори отлично за това какво може. Той е много добре подготвен. За мен в България той е най-устойчивият психически вратар. В предишни години имаше проблеми с физическото състояние, но той е умен и амбициозен. В момента показва, че може пак да е на нивото, на което е бил. 

- Разкажете малко повече за вас – кога започнахте, защо избрахте да сте вратар? 
- Аз съм юноша на бургаския футбол – бил съм в Нефтохимик и Черноморец. За съжаление, те в момента са в голяма криза – закривания, откривания… Това е дълга тема. Още си спомням първата си тренировка – отидох с фланелка с 9-и номер, исках да съм нападател. Но бързо ме ориентираха към вратарския пост, защото бях с доста надраснал другите.

Ники Михайлов: Благодаря за всичко! Само Левски!
Ники Михайлов: Благодаря за всичко! Само Левски!

 - Как се стигна до преминаването ви в школата на „Герена“? 
- Привлече ме директорът г-н Йончо Арсов. Бях в Славия, когато получих обаждане от него. Имах два-три разговора с него и се разбрахме. Показа ми неща, които за мен са път в правилната посока – за това как трябва да се развиват децата. Затова и стигнахме до споразумение.   

- А какво означава за вас оставането ви в щаба на Станимир Стоилов, въпреки че се спрягаха доста имена? 
- След раздялата на Левски с Петър Хубчев и щаба му Георги Тодоров ме покани в първия отбор. От тогава неизменно съм част от щаба. За мен е чест, че г-н Стоилов ми гласува доверие. Чувствам се привилегирован да съм до човек с толкова успехи. Щом ми е гласувал доверие, не трябва да го разочаровам.  

- Вече споменахте германската школа – от нея ли е вратарят, който най-много харесвате? 
- Да. За мен в момента идеалът за вратар е Тер Стеген, без да изключвам Мануел Нойер, разбира се. В годината, в която си получих дипломата за треньор, лектори ни бяха предимно германски треньори. Затова и повече от видяното и взаимстваното е от тях. Естествено, следя и италианци и нидерландци, но най-вече ми допадат типичните представители на германската школа.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти