Ето кой е могъщият инвеститор, който иска Левски, бъдещето на "сините" зависи от Васил Божков

Ето кой е могъщият инвеститор, който иска Левски, бъдещето на "сините" зависи от Васил Божков

Собственикът на Саутхамптън иска да вземе Левски, научи Sportal.bg. Компанията “Спорт Републик” , чийто основен акционер е телевизионният магнат от сръбски произход Драган Солак, държи 80% от правата на английския клуб. Бизнесменът е собственик на United Group, под чиято шапка е и българският гигант Nova Broadcasting Group, както и на VIVACOM.

Интересът на компанията към 26-кратните шампиони е изключително сериозен, като вече са проведени няколко разговори. Евентуалните бъдещи инвеститори дали да разберат на другата страна, че компанията има готовност да направи големи инвестиции в инфраструктурата на “Герена” и в детско-юношеската школа, а клубовете Левски и Саутхамптън да си партнират много сериозно.

Мощна компания готова да инвестира в Левски
Мощна компания готова да инвестира в Левски

От страна на “сините” най-дейно участие взимат актуалният собственик Наско Сираков, изпълнителният директор Иво Ивков и треньорът Станимир Стоилов.

Левски се завърна! Левски е жив! Купата е синя след бой над ЦСКА - София пред 40 000
Левски се завърна! Левски е жив! Купата е синя след бой над ЦСКА - София пред 40 000

Последната среща се състояла в София преди финала за Купата на България срещу ЦСКА-София (1:0), който прекрати черната серия от 13 години без трофей за "сините". Представителите на Саутхамптън и “Спорт Републик” Роберто Галярди и Расмус Анкерсен били и в ложите на стадион “Васил Левски”, където останали впечатлени от спектакъла по трибуните и невероятната подкрепа на “сините” фенове, които бяха препълнили секторите “Б” и “В”.

Те не спрели да правят видеа на агитката на “сините”, а два дни преди това останали още по-впечатлени от Мъри Стоилов. Треньорът на много добър английски им обяснил своята визия за футбол и развитието на един клуб, с което спечелил на 100% Галярди и Анкерсен. Италианецът бе привлечен от Портсмут с идеята да помогне на компанията да закупи още няколко клуба в света, докато Анкерсен, който дълги години е бил шеф на Брентфорд и Мидтиланд, в период на между 2015 - 2021 година, е изпълнителният директор на “Спорт Републик”. 
 

След завръщането си в Лондон са проведени срещи с останалите отговорни фактори в компанията и вчера е съобщено на Левски, че желанието да се влезе в клуба е напълно подкрепено. Целта е Левски да се превърне в един от грандовете на Балканите през следващите години.

Има обаче едно много сериозно условие, за да може това да се случи. Препятствието с днешна дата се казва Васил Божков. Клубът дължи около 15 милиона лева към бившия си собственик, който се укрива в Дубай вече над две години. Интересното е, че той е единственият бивш собственик на 26-кратните шампиони, който не е опростил задължения към себе си, за да помогне на клуба да не фалира. Това вече сториха през последните 24 месеца Тодор Батков, Иво Тонев, Николай Иванов, Александър Александров и Спас Русев.

Огромен проблем е това, че Васил Божков е поставен в списъка “Магнитски”, тъй като няма как компания, като United Group с американски инвеститори в нея, да се обвърже с клуб или да прави бизнес с човек, който е в този списък.

Така изглежда, че единственият вариант огромната компания, която преди няколко години преговаря за закупуването на миланския Интер, да вземе акциите на Левски е, ако Божков се откаже от тези 15 милиона лева и да няма нищо общо повече със "сините".

Дали ще се случи нещо подобно обаче предстои да разберем.

Собственикът на Нова телевизия купи Саутхамптън, ще има ли сделка за роден клуб?
Собственикът на Нова телевизия купи Саутхамптън, ще има ли сделка за роден клуб?

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти