Официално: Renault напуска Русия, може да се върне

Официално: Renault напуска Русия, може да се върне

Renault официално потвърди днес, че напуска Русия, след като бордът на директорите на Renault Group единодушно одобри подписването на споразумение за продажбата на 100% от акциите на Renault Group в Renault Русия на правителството на град Москва и контролния си дял от 67,69% в АвтоВАЗ на НАМИ (Централен институт за изследване и развитие на автомобилите и двигателите).

Финализирането на тези сделки не е предмет на никакви условия и са получени всички необходими одобрения. Споразумението предвижда възможност за Renault Group да изкупи обратно своя дял в АвтоВАЗ, която може да бъде упражнена през следващите 6 години.

„Днес взехме трудно, но необходимо решение и правим отговорен избор спрямо нашите 45 000 служители в Русия, като същевременно запазваме представянето на Групата и възможността при различен контекст да се завърнем в страната в бъдеще. Уверен съм в способността на Renault Group да ускори допълнително трансформацията си и да надхвърли средносрочните си цели“, заяви Лука де Мео, главен изпълнителен директор Renault Group.

Москва ще възражда Москвич?
Москва ще възражда Москвич?

Санкциите срещу Русия заради войната в Украйна на практика лишават местния пазар от присъствието на модерни автомобили, а дори и най-семплите модели на АвтоВАЗ, т.е тези, които не са базирани на моделите на Dacia, също имат нужда от вносни компоненти, за да продължи производството им, което в момента няма как да се случи.

Renault продава АвтоВАЗ за 2 стотинки
Renault продава АвтоВАЗ за 2 стотинки

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти