Алпин предложиха на Макларън услугите на Оскар Пиастри

Алпин предложиха на Макларън услугите на Оскар Пиастри

От тима на Алпин обявиха, че са предложили на екипа на Макларън услугите на своя резервен пилот Оскар Пиастри, ако се наложи британският състав да търси заместник на Даниел Рикардо за Гран При на Бахрейн следващата седмица.

Победителят от миналогодишната Гран При на Италия даде положителен резултат за COVID-19 вчера, което постави неговото участие в първия старт за новия сезон под въпрос. Ако всичко се развие благоприятно Рикардо ще излезе от задължителната си карантина в четвъртък вечер, което ще му позволи да участва във всички сесии на „Сахир“ идната седмица.

Даниел Рикардо под въпрос за Гран При на Бахрейн
Даниел Рикардо под въпрос за Гран При на Бахрейн

В противен случай от Макларън ще трябва да разчитат на резервен пилот ако не за целия уикенд, то поне за част от подготвителните сесии. Проблемът е, че базираният в Уокинг екип няма собствени резервни пилоти, като вместо това се ползва с услугите на резервите на своите конкуренти.

Ръководителят на Макларън Андреас Зайдъл вече заяви, че тимът ще разчита първо на някои от резервните пилоти на Мерцедес – Щофел Вандоорн и Ник де Врийс. Двата екипа имат споразумение за услугите на резервните състезатели, но за всеки случай и от Алпин предложиха услугите на своята млада звезда Пиастри.

От Макларън потвърдиха кой би заменил Рикардо в ГП на Бахрейн
От Макларън потвърдиха кой би заменил Рикардо в ГП на Бахрейн

„В духа на предлагането на максимална възможност за участие в състезания на нашите млади пилоти ние се разбрахме с Макларън, че те ще могат да повикат резервния пилот на Алпин Оскар Пиастри, ако някой от техните пилоти не може да се състезава. Оскар ще остане договорно обвързан с Алпин и ние ще имаме приоритет за неговите услуги“, се казва в изявлението на Алпин.

Пиастри е смятан за един от големите таланти на път за Формула 1, като през последните три години австралиецът спечели три поредни титли в различни серии. Неговият победен път започна във Формула Рено през 2019, премина през Формула 3 година по-късно и завърши във Формула 2 миналия сезон.

Алпин обяви нов резервен пилот за сезон 2022 във Формула 1
Алпин обяви нов резервен пилот за сезон 2022 във Формула 1

Въпреки тези успехи той не успя да си осигури титулярно място във Формула 1 за сезон 2022. Вместо това той ще бъде резерва на Фернандо Алонсо и Естебан Окон и ще участва в разширена тестова програма със стари коли на Алпин. Почти сигурно Пиастри ще участва и в поне две петъчни тренировки в хода на сезона, тъй като всеки отбор е задължен да използва млад пилот в поне две петъчни тренировки през кампанията.

Последвайте канала ни в

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти