Николай Желязков: Идеята е отборът да погледне в бъдещето, ще търся подмладяване 🏐

Николай Желязков бе утвърден за селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол на България на заседание на УС на БФВ.

Волейболистите на България имат нов селекционер
Волейболистите на България имат нов селекционер

Ето какво каза Николай Желязков в интервю за BGvolleyball.com за новия пост, щаба и бъдещата работа с националите.

Любо Ганев: С Ники Желязков България се цели в осмицата на VNL и класиране в шестица на Мондиал 2022
Любо Ганев: С Ники Желязков България се цели в осмицата на VNL и класиране в шестица на Мондиал 2022

Поздравления за поста старши-треньор на „лъвовете“. Твоя коментар за взетото решение?

Благодаря. Бях много спокоен и очаквах решението на УС. Радвам се, че се случи и естествено благодаря за оказаното доверие. Надявам се всички заедно да постигнем тези цели, които искаме. Ще се постараем да се опитаме да помогнем на момчетата по всякакъв начин да дадат най-доброто от себе си. Освен краткосрочните цели през настоящето лято да постигнем и дългосрочните. Предстои ни много работа.

Какви са дългосрочните?

Дългосрочните цели са да се класираме на Олимпиадата в Париж през 2024 година. Да участваш на олимпийски игри е мечтата на всеки спортист и треньор. Да бъдем сред най-добрите в Париж е и нашата цел.

Каза, че ще има промени в националния. Може ли повече пояснения?

При всички положения промени ще има. Но е малко рано да коментираме темата. Има достатъчно време до започване на подготовката. Вратите винаги са били отворени ще бъдат отворени за всички.

Това значи ли, че някои опитни състезатели може отново да бъдат върнати, както и да има нови имена?

Наблюдавам абсолютно всички състезатели.  За мен няма стари и млади. Всичко зависи от това, което показват и от тяхното представяне по време на сезона. Със сигурност моята идея е отборът да се погледне в бъдещето. Ще се стремя към равностойни смени на определени постове. Ще търся подмладяване на състава. Това е най-логичното нещо. Със сигурност няма да е лесно, но трябва да се направи. Това е пътят.

Кога ще бъде старта на подготовката?

Ще започнем в края на април, веднага след приключване на Супер Волей.  Целта е да имаме повече време за тренировки. С тези млади момчета много трябва да работим, за да се подготвим добре, ако искаме да постигнем резултати.

Разбра се, че щабът ще бъде от български специалисти. Кой ще е помощник?

Говорил съм с много хора за щаба. Помощник ще ми бъде Борис Николов който до сега бе главен скаутмен в националния. Работихме с него много добре в последните две години, разбираме се. Смятам че ще се справи отлично с този пост. Неговата роля е и до голяма степен анализаторска. През всичките тези години той е работил с тези момчета, познава много добре методите на работа, както и моите методи. Смятам, че ще бъде един прекрасен помощник, както и ще се получи цялостно и добър щаб. Говорил съм също още с  Христо Тодоров, д-р Захариев и други специалисти.

Но все още не мога да конкретизирам. Искам с всеки допълнително да говоря, защото все пак едва сега бях утвърден. Моята цел е в щаба да бъдат хора, които имат огромно желние да работят с националния тим и да бъдат силно позитивни. Да помогнат всячески на състезателите и да бъдат професионалисти в тяхната област. Защото момчетата заслужават професионално отношение, за да изискваме и ние от тях.

Няколко думи и на клубно ниво. Отпаднахте от Купата на CEV, след втора загуба от полския СКРА Белхатов. Твоята оценка за представянето на Нефтохимик?

Като цяло съм доволен, независимо, че не успяхме и в двете срещи. Но не ги загубихме деструктивно. Смятам, че беше конструктивно - имаше неща, които бяха добри, защото разликата в нивото полския шампионат, както и  състезателите, с които разполагат е голяма. Представихме се достойно, с добри игри. Много от момчета показаха възможности и  талант и смятам, че това е много положително за нас като отбор.

Предстоят битки за Купа България, твоите очаквания?

Първо имаме двубой с Берое 2016 (Стара Загора).  Мачовете в 1/8-финалите са елиминационни и нямаме право на повтоение. Много е важно да излезем мотивирани и концентрирани и да дадем най-доброто за да се класираме за финалната фаза, на която сме домакини. След това ще се изправим срещу Монтана. Това е труден противник за преодоляване, който ще дойде в Бургас да покаже добри резултати и ще има апетити да се класира напред. Очаквам труден мач и, че ще бъде много тежко. Но засега не искам да гледам в перспектива, първо да минем успешно двубоя с Берое и след това всяко нещо по реда си.

Мнение за формата на Купата?

Мисля, че можеше да бъде направена Купата под форма на финална четворка, а четвъртфиналите да бъдат изиграни преди това. За мен това беше по-удачния вариант. Но това е мое мнение. Има хора, които решават тези неща  трябва да отдадем заслуженото на всички усилия, които полагат.

Още от Волейбол

Виж всички