Любо Ганев: С Ники Желязков България се цели в осмицата на VNL и класиране в шестица на Мондиал 2022

Президентът на БФ Волейбол Любо Ганев даде специално интервю за Дарик радио и dsport след края на провелия се Управителен съвет. Той обяви, че Силвано Пранди вече не е селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол. Неговите функции ще изземе досегашният му помощник Николай Желязков.

Волейболистите на България имат нов селекционер
Волейболистите на България имат нов селекционер

„Избрахме Ники Желязков за селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол. Избрахме го с договор за една година. Ще си вкараме всички наши идеи“, каза Ганев. Той разкри и каква ще е процедурата за избор на нов селекционер при жените.

Още не е ясно кой ще замени Иван Петков начело на България 🏐
Още не е ясно кой ще замени Иван Петков начело на България 🏐

„За жените – треньорската комисия ще трябва да ни представи от всичките 11 кандидатури да се спрем на три, с които да разговаряме и на следващия Управителен съвет да решим. Дадохме задача на треньорската комисия да ни предложи три имена, с които да разговаряме, те да си изпратят визията за работа. Какво ще искат от нас, ще коментираме всички неща по договора на един нов треньор“.

„Мисля, че другата седмица трябва вече да сме говорили и с тримата кандидат и на УС ще изберем един от тях. При всички положения в мъжкия национален отбор трябваше да има някаква промяна. Използвам случая, за да благодаря на Силвано Пранди, с когото си прекратихме договора по взаимно съгласие. Благодаря му за свършената работа и да продължим пътя, който започнахме в лицето на Ники. Това беше и първоначалната идея, затова преди години избрахме този тандем – Силвано Пранди и Николай Желязков. Надявам се да успеем да върнем мъжкия волейбол на много по-предни позиции. Всички знаем, че това не е реалното място на отбора. Могат много повече. Целта на треньора е да си мотивира състезателите, да се разбере с тях. Аз ще направя всичко възможно да присъствам на всички мачове, включително тези в чужбина. Когато имат човек с тях, с много по-различно отношение работят. Целта да са максимално мотивирани и да покажат най-доброто в националния отбор“, сподели Любо Ганев.

„Не сме обсъждали варианта Пранди да остане като консултант, тъй като ни информираха, че имаме прекратено по взаимно съгласие споразумение, така че не сме го говорили. Ники Желязков знае много добре какво може. Поставили сме си едни цели, които са класиране в осмицата на волейболна Лига на нациите и класиране в шестица на Световно първенство. Целта е да минем с няколко места напред в ранкинга за следващата година. Това може да стане само с победи“, каза президентът на БФ Волейбол относно целите.

Любо Ганев: Благодаря специално на Силвано Пранди! Имаме пълно доверие на Николай Желязков
Любо Ганев: Благодаря специално на Силвано Пранди! Имаме пълно доверие на Николай Желязков

„На УС си приехме докладите на треньорите за второто полугодие на 2021-а година. Утвърдихме си проекта НА БФ Волейбол по Програмата за финансово подпомагане и ще го представим пред Министерството на младежта и спорта. Утвърдихме точковото разпределение на дейностите на спортните клубове, приехме Спортният календар за цялата 2022-ра. Направихме няколко промени в комисията по плажен волейбол и в треньорската комисия. Това бяха промените, които бяхме направили. В треньорската комисия Людмил Найденов си беше подал оставката. Приехме я и избрахме нов председател Георги Божилов от НСА, който ще бъде председател на треньорската комисия. Знаете, че треньорската комисия, заедно с комисията по детско-юношески волейбол, са едни от най-важните комисии. Людмил Найденов каза, че не е бил треньор и не се чувства на мястото си в тази комисия. Чисто лично негови мотиви“.

„В момента, в който си входираме нашата програма, с Радостин Василев ще проведем срещи. Ако има нещо да уточняваме. Аз мисля, че няма да има никакви проблеми. В крайна сметка всички гледаме нашият спорт да се развива колкото се може по-добре и въобще българският спорт. Ние като една от най=работещите федерации, с най-много спортни клубове, сме показали, че сме направили една програма с ясна визия какво трябва да правим поне през следващите четири години. Опитваме се да следваме нашия си план“, каза още Любо Ганев пред Дарик радио и dsport.

Гледайте най-вълнуващите волейболни двубои от Лигата на Нациите (мъже и жени), на живо, в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти