Домакински триумф и в мъжкия спринт от Световната купа по биатлон в Швеция

Домакински триумф и в мъжкия спринт от Световната купа по биатлон в Швеция

След като по-рано днес Хана Йоберг спечели женския спринт от програмата на първия кръг за сезона в Световната купа по биатлон в Йостерсунд (Швеция), сега нейният сънародник Себастиан Самуелсон направи триумфът на домакините двоен с победа в мъжката надпревара.

Хана Йоберг зарадва шведите с победа в спринта в Йостерсунд
Хана Йоберг зарадва шведите с победа в спринта в Йостерсунд

Шведът успя да премине дистанцията от 10 километра за 22:33.5 минути, като не допусна нито една грешка на огневия рубеж. Така той победи с 11.8 секунди норвежеца Ветле Шастаад Кристаинсен, който също направи перфектна стрелба. 

Кристиансен направи много силна последна обиколка, в която бе със секунда и половина по-бърз от своя съотборник Йоханес Тингес Бьо. Носителят на големия кристален глобус за миналия сезон и на малкия в дисциплината все пак се качи на подиума, след като и той повали всичките си десет мишени и бе с 12.2 секунди по-бавен от Самуелсон.

Победителят от вчерашния индивидуален старт на 20 километра Стурла Холм Легрейд (Норвегия) имаше разочароващ ден и завърши едва 37-и, въпреки че допусна само една грешка в стрелбата си от положение прав. На три позиции пред него се нареди и най-добрият от българите днес Владимир Илиев, който също направи една наказателна обиколка от 150 метра, но в първата си визита на рубежа.

Другите трима българи Благой Тодев, Антон Синапов и Димитър Герджиков останаха съответно 57-и с една грешка, 84-и с два пропуска и 103-и с три наказания.

В генералното класиране за Световната купа начело с 88 точки е петият от днес Симон Дестьо (Франция), втори също с 88 е Йоханес Тингес Бьо, а тройката с пасив от пет пункта затваря Тарей Бьо, който днес завърши 12-и. 

Идната седмица стартовете от Световната купа по биатлон отново ще се проведат в Йостерсунд, като в четвъртък има предвиден още един спринт на 10 килоемтра, преди в събота и неделя да се проведат първите за сезона класическа щафета и преследване.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти