Световната купа по ски се завръща в Северна Америка този уикенд

Световната купа по ски се завръща в Северна Америка този уикенд

След едногодишна пауза наложена от глобалната коронавирус пандемия Световната купа по ски-алпийски дисциплини ще се завърне на територията на Северна Америка със стартовете в Лейк Луис (Канада) за мъже и Килингтън (САЩ) за жени този уикенд. За тура това ще сa първи стартове извън територията на Европа от февруари 2020, когато мъжете успяха да посетят Юазва-Наеба (Япония) за гигантски слалом и слалом, който обаче бе отменен заради силен вятър в деня на състезанието.

Канадският зимен център отново ще бъде домакин на първите за сезона надпревари в скоростните дисциплини. За разлика от минали години, когато мъжете провеждаха само два старта в Албърта, през този сезон те ще имат цели три шанса за победа. В петък и събота те ще премерят сили по класическото спускане на „Олимпия“, преди в неделя да се проведе и супергигантският слалом. 

Двама швейцарци пропускат спускането в Лейк Луис, тъй като не са ваксинирани срещу коронавирус
Двама швейцарци пропускат спускането в Лейк Луис, тъй като не са ваксинирани срещу коронавирус

При последната визита на кервана в Канада победите грабнаха германецът Томас Дресен в спускането и австриецът Матиас Майер в супер-г. През миналата година швейцарецът Беат Фойц спечели малкия кристален глобус в спускането, а Винс Крихмайер този в супергигантският слалом. Австриецът спечели златните медали и в двете дисциплини по време на Световното първенство в италианския зимен център Кортина Д'Ампецо през февруари.

Томас Дресен

Докато мъжете се състезават в скоростните дисциплини в Канада, най-добрите при дамите отново ще имат стартове в техничните дисциплини. В събота те ще участват във втория за годината гигантски слалом във Вермонт, преди в неделя да се състои и третият слалом. До момента през сезона местната любимка Микаела Шифрин триумфира в гигантския слалом в Зьолден (Австрия), докато носителката на големия глобус Петра Влъхов (Словакия) направи дубъл в двата слалома в Леви (Финландия) през изминалия уикенд.

Безгрешната Влъхова отново спечели дуела с Шифрин в Леви
Безгрешната Влъхова отново спечели дуела с Шифрин в Леви

При четирите визита на кервана в Килингтън Шифрин не е допускала загуба в слалома, докато четири различни състезателки триумфираха в гигантските слаломи. Теса Уорли (Франция), Виктория Ребенсбург (Германия) и италианките Федерика Бриньоне и Марта Басино са четирите дами, триумфирали в гигантския слалом на „Суперстар“. Басино е и носителката на малкия глобус в дисциплината за миналия сезон, но не успя да завърши в първия манш в Зьолден на старта на кампанията.

Микаела Шифрин

Първото спускане в Лейк Луис в петък е с начален час 21:00 българско време, а в събота и неделя състезанията в Албърта започват в 21:15 часа. Двата манша на гигантския слалом за жени в Килингтън в събота са съответно в 17:00 и 20:00 часа българско време, а в неделя слаломните маншове са с начален час 16:45 и 19:45.

Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички