Одермат покори Зьолден на старта на сезона

Одермат покори Зьолден на старта на сезона

Марко Одермат спечели първия старт за сезона в Световната купа по алпийски ски - гигантския слалом в знаменития австрийски зимен център Зьолден. Швейцарецът, който стана втори в класирането на дисциплината през миналата кампания, се оказа най-бърз на глетчера Ретенбах с общо време 2:05.94 минути, като остави на само 0.07 секунди зад себе си представителя на домакините Роланд Лайтингер.

Австриецът бе водач след първия манш, но дори да не можа да зарадва 5-те хиляди зрители по трибуните с успех, все пак записа първия си подиум в Световната купа. 

Одермат пък стана четвъртият представител на страната си с победа в Зьолден след Стив Лохер (1996 година), Даниел Албрехт (2008) и Дидие Кюш (2009).

Словенецът Зан Кранец остана на трета позиция с изоставане от 0.10 секунди спрямо победителя и все още има “само” две победи в дисциплината на сметката си. През настоящия сезон той ще се опита да изравни и подобри националния рекорд в това отношение, притежание на Юре Косир с три победи.

Трасето за втория манш бе подредено от швейцарския треньор и по него всички състезатели се спуснаха с между 2 и 4 секунди по-бързи времена.

Победителят от миналогодишното състезание в Зьолден Лукас Бротен направи завръщането си в белия керван и се представи на доста прилично ниво със седмо време. Той беше 19-и след първия манш, но във втория даде 4 секунди по-бърз резултат. Миналият сезон норвежецът стана първият роден след 2000 година победител в старт от Световната купа, но през януари се контузи и трябваше да пропусне остатъка от кампанията.

От четвърто до десето място се наредиха Джино Кавицел (Швейцария), Алексис Пентюро (Франция), Ривър Радамус (САЩ), Бротен, Лука де Алипрандини (Италия), Филип Зубчич (Хърватия) и Расмус Виндингстад (Норвегия).

Световният шампион от тази година в дисциплината и втори в класирането след първия манш Матьо Фавръ направи разочароващо второ спускане и трябваше да се задоволи с 11-ата позиция. Той е и победител в Банско от 28 февруари тази година, но не можа да запише трета кариерна победа в гигантския слалом.

Алберт Попов завърши последен в първия манш в Зьолден
Алберт Попов завърши последен в първия манш в Зьолден

Българинът Алберт Попов завърши на последното 61-во място в първия манш, като 10-има души не можаха да стигнат до финала и да запишат време.

Още от Зимни спортове

Виж всички