Гледай на живо

Скука и слаб футбол между Арда и Левски - На живо след 0:0 в Кърджали

Шуай Пън се появи, говори с Томас Бах

Шуай Пън се появи, говори с Томас Бах

Китайската тенис звезда Шуай Пън най-после се появи официално и разговаря чрез видеовръзка с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах в неделя вечерта, съобщиха от МОК.

В началото на 30-минутния разговор тя благодари на МОК за загрижеността за нея. Шуай обясни, че е на сигурно място в своя дом в Пекин, спокойна е и е добре, но предпочита да не се показва много на публични места. Тя ще продължи да се занимава с тенис.

Шуай Пън се появи за пръв път в публичното пространство като гост на турнир в Пекин
Шуай Пън се появи за пръв път в публичното пространство като гост на турнир в Пекин

От Женската тенис асоциация обаче заявиха, че видео разговорът на Пън с Томас Бах не е достатъчно доказателство, че всичко с нея е наред.

WТА уточнява, че продължава да се интересува и да се притеснява от състоянието на китайската тенисистка. Местонахождението й се превърна в световен въпрос миналата седмица и международната загриженост се разпростря из социалните медии, след като тя се оплака от сексуален тормоз от бившия вицепремиер на Китай Чжън Гаоли.

Появиха се уж актуални снимки на Пън Шуай, била "добре"
Появиха се уж актуални снимки на Пън Шуай, била "добре"

Шуай Пън се появи на вечеря с приятели в събота и на детски тенис турнир в Пекин в неделя, показаха снимки и видеоклипове, публикувани от журналисти от китайски държавни медии и от организаторите на турнира.

"Беше добре да видим Шуай Пън в последните видеа, но това не елиминира и не успокоява WТА, че всичко с нея е наред и има възможност да общува без цензура и притеснение", се казва в имейл на WТА.

Джокович изрази пълната си подкрепа за изчезналата китайска състезателка Пън Шуай
Джокович изрази пълната си подкрепа за изчезналата китайска състезателка Пън Шуай

Попитана дали все пак видеото с МОК не променя общата картина, говорителката на WТА казва: “Това видео не променя призива ни за пълно, честно и прозрачно разследване, без цензура, на нейното твърдение за сексуално насилие. Защото това е въпросът, който породи първоначалното ни безпокойство. Особено когато става дума за атака от толкова високопоставен политик в страната й".

Случката отново активира борците за граждански и човешки права, които натъртиха, че нямат прогрес по темата за Китай. Те дори призоваха за бойкот на предстоящата Зимна олимпиада, а също така и WТА се включи със заплаха да си спре турнирите в тази страна.

WTA готова да прекрати отношения с Китай заради Шуай Пън
WTA готова да прекрати отношения с Китай заради Шуай Пън

Проблемът се отключи от публикация на тенисистката, която написа, че най-напред въпросният заместник-министър Чжън я е принудил към секс, след което двамата са имали връзка по взаимно съгласие. Постът й беше идтрит малко по-късно, а темата беше блокирана в силно-цензурирания интернет в Китай. Но нито обвиненият в насилие политик, нито правителството на страната е излязло с официален коментар по темата.

Франция, САЩ и Великобритания поискаха да им бъдат предоставени неоспорими доказателства за местонахождението на Шуай Пън. Номер 1 в мъжката ранглиста Новак Джокович пък смята, че не бива да се провеждат турнири в Китай докато ситуацията с Пън Шуай не бъде разрешена.

Гледайте ATP 1000, 500, 250, Finals, Next Gen, CUP и още много тенис на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички