Джокович изрази пълната си подкрепа за изчезналата китайска състезателка Пън Шуай

Джокович изрази пълната си подкрепа за изчезналата китайска състезателка Пън Шуай

Световният номер едно Новак Джокович каза, че тенисът трябва да бъде заедно във връзка с изчезването на китайската състезателка Пън Шуай и описа продължаващата ситуация като ужасяваща. Бившата номер едно в света на двойки не е била виждана или чувана, откакто на 2 ноември заяви в китайските социални медии, че бившият вицепремиер Чжън Гаоли я е принуждавал да прави секс. Женската тенис асоциация (WTA) заплаши да изтегли турнирите от Китай, а мъжката ATP поиска яснота от китайските власти.

"Подкрепям изявлението на WTA като организация. Цялата тенис общност трябва да подкрепи нея и семейството й, да се увери, че тя е жива и здрава, защото ако има турнири на китайска земя, без да се разреши тази ситуация, би било малко странно. Разбирам защо WTA зае такава позиция", заяви Новак Джокович.

Шефът на WTA Стив Саймън обяви, че неговата организация е на "кръстопът" с Китай и каза, че продължават всички усилия да се свържат и да се надяваме да говорят директно с Пън Шуай.

Джокович смята, че тенис властите трябва да се обединят, за да решат какви действия да предприемат. "Важно е, защото това е ужасяващо. Искам да кажа, че човек липсва. Надявам се, че заради тениса, китайския тенис, Пън Шуай ще бъде намерена много скоро. Ужасно е. Искам да кажа, това може да се случи на всеки във всяка част на света. Ние просто трябва да се обединим и да застанем заедно и да покажем, че няма невежество в това, че не е просто нещо, което засяга Китай. Това засяга света на тениса, защото тя е международен тенис атлет от много години. Тя заслужава поне нашата подкрепа в целия този случай", завърши Ноле.

Още от Тенис

Виж всички