Шуай Пън се появи за пръв път в публичното пространство като гост на турнир в Пекин

Китайската тенисистка Шуай Пън се появи публично за първи път от три седмици насам. Главният редактор на китайското държавно издание "Global Times" Ху Сицзин публикува видео на тенисистката в профила си в Туитър.

Според текста към 37-секундното видео, Пън участва в церемонията по откриването на финалите на турнир по тенис за юноши в Пекин в неделя сутринта. 

Когато обявиха името й Пън изглеждаше малко скована, поздрави с ръка публиката и се поклони. 

Появиха се уж актуални снимки на Пън Шуай, била "добре"
Появиха се уж актуални снимки на Пън Шуай, била "добре"

Ху Сицзин публикува видеото само в Туитър, достъпът до който е блокиран от територията на КНР. 

На страницата му в китайската социална мрежа "Weibo", където има над 24 милиона абонати, няма нито един пост за Шуай Пън или споменаване на ситуацията около нея. 

Джокович изрази пълната си подкрепа за изчезналата китайска състезателка Пън Шуай
Джокович изрази пълната си подкрепа за изчезналата китайска състезателка Пън Шуай

Китайската търсачка "Baidu" (аналог на "Google", блокирана в КНР) също няма нито едно съобщение за Пън през последния месец, включително публичното й появяване в неделя. След това Сицзин публикува съобщение в Туитър с нейни снимки, според което тенисистката си е вкъщи и скоро ще направи публично изявление. На 2 ноември Шуай Пън публикува съобщение на профила си в "Weibo", в което обвинява високопоставен китайски правителствен служител в изнасилване. След кратко време съобщението беше изтрито, но съдържанието му се разпространи в социалните мрежи. След това коментарите на страницата на 35-годишната тенисистка бяха деактивирани, а самата страница вече не се показваше в търсенето на "Weibo" и "Baidu". 

АТР призова за пълна прозрачност на разследването за евентуално сексуално насилие срещу Пън Шуай
АТР призова за пълна прозрачност на разследването за евентуално сексуално насилие срещу Пън Шуай

Въпреки обсъждането на тази тема в социалните мрежи, китайските медии се въздържаха от публикации за скандала. Китайското външно министерство също отказва коментар в продължение на две седмици. Шуай Пън е бивша №1 в света на двойки. Тя има спечелени 23 титли на турнири под егидата на Женската тенис асоциация (WTA), включително две от Големия шлем. На сингъл китайката има две победи в турнири на WTA.

Гледайте ATP 1000, 500, 250, Finals, Next Gen, CUP и още много тенис на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти