Организаторите на Катар 2022 ще вземат предвид епидемиологичната ситуация с COVID-19

Организаторите на Катар 2022 ще вземат предвид епидемиологичната ситуация с COVID-19

Организаторите на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година ще вземат предвид епидемиологичната ситуация в света, подхождайки към въпроса за списъка с одобрени ваксини срещу КОВИД-19 за посещение в страната. Това съобщи генералният директор на организационния комитет Насер Ал-Хатер. 

Мондиал 2022 ще се проведе от 21 ноември до 18 декември следващата година в пет града и осем стадиона. Ал-Хатер обяви, че строителството на всички стадиони, които ще бъдат домакини на мачовете от турнира, е завършено. "Трудно е да се предвиди какво ще бъде положението след една година. Повечето ваксини са приети в Катар. Ние сме във връзка със Световната здравна организация. Мисля, че всичко ще зависи от ситуацията с коронавируса през 2022 година преди Световното първенство", каза Ал-Хатер в отговор на въпрос на ТАСС какви ваксини се планира да бъдат одобрени за феновете за Световното първенство през 2022-а. 

В момента одобрените от Министерството на здравеопазването на Катар ваксини включват Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson&Johnson. През октомври руската Sputnik V и китайската Sinovac бяха добавени към списъка на условно одобрените ваксини. Условно одобрен статус на ваксина означава, че лица, които получават две дози от лекарството и след това, след най-малко 14 дни, една доза от американската компания Pfizer и нейния немски партньор BioNTech или американското лекарство Moderna, ще се считат за напълно ваксинирани. 

Освен това ваксинираните с две условно одобрени ваксини ще трябва да преминат антигенен тест, преди да пътуват до Катар. Това трябва да стане не по-рано от 14 дни след получаване на втората доза. 32 отбора ще играят на финалите на Световното първенство. Към момента сигурни участници са Аржентина, Белгия, Бразилия, Германия, Испания, Сърбия, Франция, Хърватия, Швейцария, Дания, Англия, Нидерландия и Катар като домакин на турнира.

Още от Футбол свят

Виж всички