АТР призова за пълна прозрачност на разследването за евентуално сексуално насилие срещу Пън Шуай

АТР призова за пълна прозрачност на разследването за евентуално сексуално насилие срещу Пън Шуай

Управителното тяло на мъжкия професионален тенис (АТР) подкрепи призива на Женската тенис асоциация (WTA) към държавната власт в Китай да разследва обвиненията за сексуално насилие, отправени от Пън Шуай срещу бивш китайски вицепремиер. УТА изпрати този призив в неделя, настоявайки за пълно разследване на обвиненията и също така поиска да не бъдат цензурирани изказванията на тенисистката, бивша номер 1 в ранглистата на двойки. 

Пън, която е една от най-серизоните спортни звезди в Китай в момента, твърди в профила си в социалната мрежа Weibo, че на 2-и ноември Чжън Гаоли, който е член на Политбюро на Комунистическата партия на Китай - най-висшият орган на изпълнителната власт, че първоначално я е принудил да правят секс, а след това са имали сексуална връзка понякога с нейно съгласие, понякога без. 35-годишната тенисистка заяви, че постът е бил изтрит час и половина след публикуването му, тъй като са й казали, че няма доказателства, за да потвърди написаното. 

"Няма нищо по-важно за нас от безопасността на нашата тенис общност, каза председателят на ATP Андреа Гауденци в изявление пред сайта на Асоциацията. Бяхме дълбоко загрижени от несигурността и непосредствената безопасност и местонахождението на играча от УТA Пън Шуай. 

"Отделно, ние напълно подкрепяме призива на WTA за пълно, справедливо и прозрачно разследване на твърдения за сексуално насилие срещу Пън Шуай, добави Гауденци.

Още от Тенис

Виж всички