Тактическото ноу-хау на Тренто е игра без диагонал! Лоренцети скъса шаблоните и взе Суперкупата на Италия

Тактическото ноу-хау на Тренто е игра без диагонал! Лоренцети скъса шаблоните и взе Суперкупата на Италия

Изключителен стратег! Волейболистите Итас Трентино (Тренто) станаха победители в турнира от "Финалната четворка" на Суперкупата на Италия, който се проведе в Чивитанова. Матей Казийски MVP! Тренто грабна Суперкупата на Италия
Матей Казийски MVP! Тренто грабна Суперкупата на Италия

На полуфинала Матей Казийски и компания победиха мощния тим на Сър Сейфти Конад (Перуджа) с 3:0 с Вилфредо Леон и Матю Андерсън и воден от Никола Гърбич.

Български финал за Суперкупата на Италия! Матей Казийски и Тренто разплакаха Перуджа
Български финал за Суперкупата на Италия! Матей Казийски и Тренто разплакаха Перуджа

Във финалния мач Тренто срази и Веро Волей (Монца), с националите Алекс Грозданов и Денис Карягин и звездата Георг Гроцер, с 3:1.

Тренто, Суперкупа на Италия, Матей Казийски

Изглеждаше, че в съвременния волейбол е трудно да се изненадаш с нещо, но 57-годишният старши треньор на Тренто Анджело Лоренцети успя. 

Анджело Лоринцети, Алесандро Микиелето, Даниеле Лавиа, Рикардо Сбертоли, Юлиан Ценгер

Той представи играта без диагонал – разпределителят Рикардо Сбертоли почти не подаваше топки в зона 1.

Рикардо Сбертоли

СХЕМА С ТРИМА ПОСРЕЩАЧИ

Анджело Лоринцети

Всъщност отборът на Трента има диагонал и то не какъв да е, а Джулио Пинали, който стана европейски шампион с Италия преди по-малко от месец. Матей Казийски също има достатъчно опит на този пост.

Матей Казийски, Даниеле Лавиа, Рикардо Сбертоли

Но Лоренцети реши да опита гъвкава схема с трима посрещачи, особено след като всички те са топ волейболисти с отлично посрещане – Матей Казийски, Алесандро Микиелето и Даниеле Лавиа. Заедно с либеро Юлиан Ценгер, това са цели четирима посрещачи, което позволява да адаптира схемата на посрещане за един или друг вид начален удар. Даниеле Лавиа формално се водеше диагоналът в състава на Тренто. В същото време само подредбата P2 е класическа - Лавиа не участва в посрещането и се подготвя за атака от зона №1. Първоначално италианските експерти предполагаха, че Матей Казийски ще посреща най-малко начални удари от всички, но не се случи нищо подобно. 
Българският волейболист посрещаше във всички ротации на игрището , когато е на първа линия (P3, P2, P1). По този начин посрещачът на задна линия се разтоварва и може да атакува топката много по-удобно.

Малко за другите ротации. При P1 Алесандро Микиелето е на задната линия, но е извън зоната на посрещане. Посрещането в Тренто се осъществява от двамата нападатели на предна линия, които след това атакуват от зона 4 (Даниеле Лавиа) и от зона 2 (Матей Казийски).

Най-вече Анджело Лоренцети "изобрети" подредбата P6 (вижте снимката по-долу). Даниеле Лавия се отдръпва от посрещането, което затруднява малко влизането на разпределителя в играта. В същото време Матей Казийски, който е на задна линия, не посреща, а се измества към центъра, за да атакува пайп. 

Във формацията P3, Даниеле Лавиа напуска приемащата система. Той отива към пайпа, а Алесандро Микиелето се подготвя за атака от зона 1. Но повтаряме - в два мача от Суперкупата на Италия разпределителят Рикардо Сбертоли подаде само няколко топки там. Тази зона за атака на Тренто просто не съществуваше, противно на каноните на съвременния волейбол.

Анджело Лоренцети

Алмаз Хаиров, "БО Спорт"

Гледайте Лига на нациите, Шампионска лига, Световно клубно първенство, Световно първенство 2022 и още много волейбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички