Рекордният календар е позитивно съобщение за Формула 1

Рекордният календар е позитивно съобщение за Формула 1

Ръководителят на тима на Алфа Ромео във Формула 1 Фредерик Васьор е на мнение, че рекордният календар, който организаторите на шампионата представиха за 2022 година, изпраща позитивно съобщение.

По-рано тази седмица Либърти Медия обявиха графика за следващия сезон, който ще съдържа 23 старта събрани в само осем месеца. Броят на състезанията ще е с едно повече от тези през 2021 година, която също трябваше да има 23, но загуби едно заради пандемията от коронавирус.

Формула 1 представи календар с 23 състезания за 2022 година
Формула 1 представи календар с 23 състезания за 2022 година

Към графика на шампионата догодина ще се присъедини Маями, а Австралия, Япония, Канада и Сингапур ще се завърнат след двугодишно отсъствие заради COVID-19. Освен това продължителността на всички уикенди ще бъде съкратена, тъй като ще бъдат премахнати медия събитията, които се провеждат в четвъртъците.

И докато това е един позитив за натовареността за персонала, наличието на серии от по три поредни състезателни уикенда се оказа доста противоречиво. Сезон 2022 съдържа две такива поредици, като и двете ще бъдат непосредствено след лятната пауза през август. Първата от тях ще съдържа стартовете в Белгия, Нидерландия и Италия, докато втората тези в Русия, Сингапур и Япония.

Фетел: Твърде многото състезания могат да лишат Формула 1 от нейната специалност
Фетел: Твърде многото състезания могат да лишат Формула 1 от нейната специалност

„Трябва да сме реалистични, няма как да имаме толкова много състезания в толкова малък период без такива серии. Да, може би трябва да съкратим уикендите и да имаме само тридневни събития. В крайна сметка обаче смятам, че трябва да сме щастливи от успеха на Формула 1, движим се напред и имаме все повече и повече желаещи да домакинстват на стартове.

„Трябва да гледаме на това като на позитив, а не да се оплакваме от наличието на твърде много състезания. Движим се в посока да имаме по-добър шампионат с повече състезания и това за мен е позитивно съобщение. Със сигурност трябва да намерим решение, което да работи за всички, но аз го намирам за позитивно“, каза Васьор.

Шеф във Формула 1: Който не иска 23 състезания да си ходи вкъщи
Шеф във Формула 1: Който не иска 23 състезания да си ходи вкъщи

Подобно мнение в последните седмици изказа и неговият колега в Алфа Таури Франц Тост, докато в падока има и много недоволни пилоти и отбори от наличието на 23 старта в само осем месеца.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички