Фетел: Твърде многото състезания могат да лишат Формула 1 от нейната специалност

Фетел: Твърде многото състезания могат да лишат Формула 1 от нейната специалност

Според четирикратния световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел спортът рискува да загуби своя „специален“ статут ако продължи да разширява своя календар.

Вчера от Международната автомобилна федерация представиха графика за 2022 година, който съдържа рекордните 23 старта в рамките на само осем месеца. Това ще постави под изключително натоварване както пилотите, така и техните отбори, тъй като само три състезания ще бъдат самостоятелни, докато всички останали ще бъде групирани в серии от две или три поред.

Формула 1 представи календар с 23 състезания за 2022 година
Формула 1 представи календар с 23 състезания за 2022 година

Според Фетел наличието на толкова много състезания може да е позитив за феновете, но носи със себе си и огромен риск. Самият той направи своя дебют във Формула 1 в ера, когато нормата бе по едва 16-17 старта на година.

„Това е само моето мнение, което може да не е толкова важно, но не мисля, че трябва да имаме толкова много състезания. Има няколко причини затова. Смятам, че това са твърде много състезания за феновете да гледат. Това не ги прави толкова специални щом са толкова много.

„Освен това се притеснявам и за персонала. За нас пилотите е лесно, ние можем да пристигнем в сряда вечерта и да си тръгнем в неделя след състезанието. Отборът от друга страна няма този лукс. Те пристигат в понеделник или дори предишната събота, подготвят гаража, колите и след това работят цялата седмица, преди да започнат да пакетират всичко след края на състезанието.

Шеф във Формула 1: Който не иска 23 състезания да си ходи вкъщи
Шеф във Формула 1: Който не иска 23 състезания да си ходи вкъщи

„За тях работата не спира през цялата седмица почти никога през сезона и не им остава свободно време да бъдат със семействата си. Живеем във времена, в които хората започват все повече и повече да се притесняват от това“, заяви пилотът на Астън Мартин.

Сезон 2022 във Формула 1 ще започне на 20 март с Гран При на Бахрейн и ще завърши на 20 ноември в Абу Даби.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички