Шеф във Формула 1: Който не иска 23 състезания да си ходи вкъщи

Шеф във Формула 1: Който не иска 23 състезания да си ходи вкъщи

На фона на множеството коментари, че сезон с 23 състезания ще бъде твърде натоварващ за персонала във Формула 1, един от ръководители на екипи напълно застана зад тази идея.

Става въпрос за шефа на Алфа Таури Франц Тост, който заяви по време на уикенда за Гран При на Турция, че с нетърпение чака сезон 2022, чийто старт ще бъде в средата на март и край осем месеца по-късно след 23 старта. Той също така добави, че който не иска да мина през такова натоварване, по-добре да си стегне багажа и да се приберe вкъщи.

„Знаем, че ще имаме 23 състезания. Фантастично! Нямам търпение за това. Относно хората на пистата, първо ние сме състезателен отбор и всички те трябва да се радват, че имаме толкова много състезания. Ние се грижим за тях, нашите механици на пример имат 3-4 почивни дни след всеки уикенд, в които да се приберат при семействата си.

В Макларън все още се надяват на по-лек календар през 2022 година
В Макларън все още се надяват на по-лек календар през 2022 година

„За инженерите е малко по-сложно, но помня времена, когато след състезанията те ходеха на тестове, където също работеха. Мисля, че всички трябва да сме доволни от факта, че Формула 1 е в позиция да провежда 23 състезания и ако някой не е доволен от това, той трябва да се махне“, каза Тост.

Самият календар за 2022 се очаква да бъде представен на обществеността в края на следващата седмица. Преди това той ще трябва да бъде одобрен от Световния моторспорт съвет на ФИА, който ще заседава в петък (15 октомври). Ако плановете се изпълнят и календарът съвпадне с предварителния такъв, който циркулира из медиите, то той ще съдържа две серии от по три последователни състезателни уикенда.

Така ли ще изглежда календарът във Формула 1 за 2022 година?
Така ли ще изглежда календарът във Формула 1 за 2022 година?

Първата такава серия ще бъде повторение на тазгодишната и ще съдържа стартовете в Белгия, Нидерландия и Италия, докато втората ще бъде малко по-тежка за отборите. Тя ще започне в Русия и ще премине през Сингапур преди да завърши в Япония. За разлика от своите колеги в Макларън и Хаас, Тост не се притеснява от наличието на подобни серии в графика на шампионата.

„Първата серия е лесна, тя е „Зандвоорт“, „Спа“ и „Монца“, не мисля, че ще е проблем. Втората ще е малко по-тежка от логистична гледна точка, но всичко е под контрол и не мисля, че ще имаме проблем и с това“, заяви шефът на Алфа Таури.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички