Аниели: Суперлигата гарантира стабилност за футболната индустрия

Аниели: Суперлигата гарантира стабилност за футболната индустрия

Президентът на Ювентус Андреа Аниели използва обръщението си към клубните акционери, за да изтъкне за пореден път причините, поради които Суперлигата би била полезна за света на футбола.

“Това не е подходящият форум за ново разискване на причините за създаването на Суперлигата, но е подходяща възможност да ви информирам, че това ново състезание, което цели да предложи на света най-добрия футболен спектакъл виждан някога, има три основни ценности, приложени в своите правила с целта да се гарантира стабилност за футболната индустрия: 

  • нова споделена рамка за контрол на разходите и за принос към осигуряването на балансирана конкуренция в различните състезания, противно на това, което беше изтъкнато от различни страни, включително от такива със значителен авторитет
  • силни ангажименти за солидарност и взаимност
  • централен фокус върху представянето на клубовете в европейските турнири и как те ще допринасят за развиването на таланти като ключови елементи в нова концепция за спортна меритокрация (нещо, което не може да се основава само на представянето на домашната сцена, с геополитически и търговски съобръжения, които трябва да са отделени от същността на самия спорт)

Накратко, това е нова парадигма за меритокрация и завръщане към основите на контрола на разходи и прозрачността с три категории на заинтересовани страни в сърцето на проекта:

  • феновете, които диктуват търсенето на продукта
  • играчите, които са звездите на шоуто - както в клубните, така и в националните отбори
  • инвеститорите, които поемат целия бизнес риск за футболната индустрия

Това е нова парадигма, която футболът повече не може да си позволява да пренебрегва и на чиято основа трябва да се възобнови политическия диалог. Нищо не може да бъде прието като даденост. Всичко може да се подобри и да се преосмисли. Както Едоардо Аниели каза преди почти един век: “Трябва да се стремим към това да се справяме добре, но да запомним, че нещо, което е направено добре, винаги може да се свърши по-добре”. Футболът е най-популярният спорт в света. Ювентус, ккто много други клубове, е част от този голям спектакъл години наред. Отговорност на всички, които представляват клуба, е да гарантират най-големите професионализъм, усилия и единност, за да се уверят, че Ювентус ще остане верен на своята история. Ювентус ще продължи да бъде част от това. Подкрепата на моето семейство, която датира от почти един век насам, е осезаемо доказателство за това и представлява най-добрата възможна гаранция, че клубът ще продължи да играе ключова роля на върха на световния футбол, споделяйки същата страст, изпитвана от милиони фенове по цял свят”, пише Аниели в писмото си до акционерите на Ювентус.

Още от Футбол свят

Виж всички