Усик шокира 65 хиляди в Лондон и срази категорично Джошуа за световните титли

Александър Усик поднесе изненадата и шокира 65 хиляди зрители на стадиона на Тотнъм в Лондон, побеждавайки досегашния шампион в три от четирите световни боксови федерации Антъни Джошуа. И тримата съдии край ринга бяха категорични в полза на величествения украински боец - 117-111, 116-112, 115-113.

70 Усик срази Джошуа за световните титли

Битката на двамата олимпийски шампиони от Лондон 2012 не протече според предварителните очаквания, защото Усик беше по-активният от самото начало, а в средата на 12-те рунда Джошуа бе този, който изпъкваше и който изглеждаше сякаш взима преимущество. AJ така и не можа да разклати съперника си с мощната дясна ръка, а Усик не спираше с движението до последната секунда и дори накрая можеше да запише нокаут, само че последният гонг спаси британеца.

Победата на Усик е историческо постижение не само за Украйна, но и за тежката категория като цяло, защото отново голям шампион от по-долната дивизия се изкачва в "кралската" и обединява световните титли. Украинецът спокойно може да се споменава в едно изречение с великия Ивендър Холифийлд и да се съревновава по значимост с останалите легенди в миналото. Също така Усик става наследник на династията Кличко, защото отново след тяхната хегемония имаме обединен шампион при тежките от тази страна.

Естествено, това не е краят на съперничеството между Джошуа и Усик, а само първата част, защото в договора им има задължителна клауза за реванш, която се активира в случай, че AJ загуби - което се случи пред 65 хиляди зрители на стадиона на Тотнъм.

Първи рунд

Двамата започнаха в средата на ринга с проучващи прави удари с водещите ръце, като записаха по едно "докосване" на съперника. Усик не спираше да прави ескиважи и отклони, както се очакваше в самото начало, а Джошуа дебнеше за пролуки в защитата, макар да не се впускаше в предни позиции все още. Първият хубав и точен удар бе със силната лява ръка на украинеца, като той демонстрираше перфектната си работа с крака в рунда. Шампионът по-скоро стоеше в средата на ринга и се въртеше на задния си десен крак. Още един ляв прав в целта на Усик в последните секунди на рунда дори сякаш му спечели благоволението на съдиите в първите 3 минути.

Втори рунд

Джошуа направи попадение с водещата лява ръка, но то беше по-скоро за измерване на дистанцията. Усик не спираше да се движи, но запазваше усещането за агресия, която може във всеки момент да се материализира. Ескиважите присъстваха в репертоара и на двамата, но определено британецът все още не бе показал нито експлозивност, нито стремително движение напред. Двамата си размениха по един удар със силната ръка, но като че ли отново лекото предимство бе на страната на украинеца.

Трети рунд

Първата истинска комбинация от два удара с лява ръка и един с дясна отидоха на сметката на Усик, като дори се чуха притеснителни викове от публиката. Именно бившият шампион в полутежка категория бе този с първите отчетливи попадения в тялото, а Джошуа опитваше да пласира дясно кроше без подготовка с леви прави, но не му се уддаваше. Ляв прав в главата на англичанина бе последван от още едно кроше, което вече го разклати. Така в последните секунди на третия рунд AJ изпадна в първата си критична ситуация.

70 Усик срази Джошуа за световните титли

Четвърти рунд

Украинецът имаше доста по-успешни десни прави, отколкото работеше водещата ръка на съперника му. Джошуа все още не беше го притискал до въжетата или дори поставял под напрежение с елементарни комбинации. За първи път и двамата се впуснаха в клинч, като шампионът опитваше отново да нанесе поражение с дясната си ръка, но с епизодични удари. Все пак, това бе най-добрият рунд в актива на Джошуа до момента, макар да не записа толкова значими попадения, колкото противникът му в предишните минути.

70 Усик срази Джошуа за световните титли

Пети рунд

Джошуа най-после вкара няколко усшени десни прави в тялото, като контролираше темпото доста по-добре в сравнение с предишните минути. Левият му прав дори успя да разтвори гарда на Усик, а и дясната ръка влезе в употреба, макар и нечисто, само че украинецът отстъпи назад за първи път в двубоя. В последните секунди AJ пласира десен + ляв прав и затвърди впечатлението, че се "събужда".

Шести рунд

Срещата се развиваше съвсем противно на очакванията и на съветите от специалистите, защото Усик бе започнал по-силно, а Джошуа направи необходимите пренастройки в средата на рундовете. Англичанинът най-накрая записа тежко попадение с дясната си ръка при около 30 секунди до края на частта, като не спираше да дебне и да притиска до въжетата съперника си, а той пък за първи път в мача откровено "бягаше".

70 Усик срази Джошуа за световните титли

Седми рунд

Усик напомни за себе си с два хубави десни прави, които попаднаха в целта, а по-късно дори намери лицето на противника с лявата си ръка. Джошуа можеше да се похвали само с няколко попадения в тялото, но в 45-ата секунда от остатъка от рунда бе разклатен сериозно от украинеца. Усик се придържаше към тактиката да влиза и да излиза за секунди с единично попадение, която му донесе сериозен успех.

70 Усик срази Джошуа за световните титли

Осми рунд

Десен прав на Джошуа наруши равновесието на Усик в средата на осмия рунд, като го наказа и с два поредни ъперкъта, с каквито не беше впечатлявал до момента. Украинецът за първи път в сблъсъка заложи на комбинация от 3-4 удара, но пропусна с тях и стана мишена на ляв прав. Още един ъперкът в тялото в полза на Джошуа маркира края на един от успешните рундове за него досега.

Девети рунд

Битката навлезе в заключителната фаза, където и физическата кондиция щеше да играе основна роля. И двамата не изглеждаха особено изморени, въпреки че предложиха страхотни порции движение, ескиважи и отклони, макар да ставаше въпрос за тежка категория. Усик започваше да дава признаци на умора, защото дишаше отчетливо през устата си, но пък по нестихващите му крачки не личеше да е в беда. Той дори намери с лявата си ръка целта в последните секунди, но Джошуа единствено се впрегна в предни позиции, макар да не можеше да се похвали с нищо.

70 Усик срази Джошуа за световните титли

Десети рунд

В началото на 10-ия рунд и двамата имаха подутини под дясното око, но Усик успя и да разкървави носа на съперника си с поредица от десни прави. Джошуа също не остана длъжен и впусна в употреба дясната си ръка, като отвори аркада на дясното око на украинеца. Двамата станаха по-безразсъдни с ударите си и се откриваха доста повече, като размените не спираха, макар основно да бяха неточни. И двамата имаха достатъчно поражения по лицето си.

Единадесети рунд

Джошуа записа две-три нелоши попадения с дясната ръка, а Усик не спираше да се движи и да се опитва да използва силните си леви прави. Украинецът направи добри леви крошета в тялото и остави впечатление, че в последния рунд трябва да бъде нокаутиран, за да загуби двубоя.

Дванадесети рунд

Усик започна с ляво кроше в главата, а после Джошуа записа две добри десни ръце в тялото и лицето. Украинецът се защитаваше успешно чрез... нестихващи комбинации ляв-десен, които не даваха на Джошуа да мисли за собствените си удари. Нова порция ляв-десен в главата на AJ заплашваха да натежат съвсем в очите на съдиите, а последвала канонада от страна на Усик за малко не нокаутира британеца, като гонгът все пак го спаси.

Стряскащо брутален нокаут в началото на галата на Джошуа - Усик
Стряскащо брутален нокаут в началото на галата на Джошуа - Усик

Джошуа е спечелил 20 от 22-те си победи с нокаут и има едно поражение от Анди Руис-младши, докато Усик е все още непобеден на профи ринга. И двамата са олимпийски шампиони от Лондон 2012, като украинецът все пак има предимство в броя на срещите при аматьорите - над 300, от които само около 15 поражения.

Джошуа срещу Усик: кой ще оцелее в перфектната буря?
Джошуа срещу Усик: кой ще оцелее в перфектната буря?
Фюри с много интересен съвет към Джошуа за битката с Усик
Фюри с много интересен съвет към Джошуа за битката с Усик
Тервел Пулев пред Sportal.bg: Джошуа не е срещал боксьор като Усик
Тервел Пулев пред Sportal.bg: Джошуа не е срещал боксьор като Усик
Здравко Попов пред Sportal.bg: Усик е по-големият боксьор, но Джошуа е фаворитът
Здравко Попов пред Sportal.bg: Усик е по-големият боксьор, но Джошуа е фаворитът
Григор Саруханян пред Sportal.bg: Ще заложа 2000 лв за победа на Джошуа!
Григор Саруханян пред Sportal.bg: Ще заложа 2000 лв за победа на Джошуа!
Не се притеснявайте от съдийска тесла за Усик в битката с Джошуа
Не се притеснявайте от съдийска тесла за Усик в битката с Джошуа
Йосиф Панов пред Sportal.bg: Усик ще е най-тежкият съперник на Джошуа от мача с Кличко насам
Йосиф Панов пред Sportal.bg: Усик ще е най-тежкият съперник на Джошуа от мача с Кличко насам

Още от Бойни спортове

Виж всички