Тервел Пулев пред Sportal.bg: Джошуа не е срещал боксьор като Усик

Тервел Пулев пред Sportal.bg: Джошуа не е срещал боксьор като Усик

Интернационалният шампион в полутежка категория на Световната боксова асоциация и олимпийски бронзов медалист от Лондон 2012 Тервел Пулев даде пред Sportal.bg своето мнение за предстоящия мегасблъсък между Антъни Джошуа и Александър Усик късно вечерта в събота на стадиона на Тотнъм в Лондон.

"Трудно е за прогнозиране, защото и двамата са много добри боксьори. Интересно е на кой стилът ще бъде по-преимуществено наложен. Който успее да си наложи стила, ще спечели.

Да погледнем какви боксьори победи Джошуа - Поветкин, който беше на 40 години и е олимпийски шампион от 2004 година. Победи Кубрат, който е олимпиец от 2008-ма и е на 39 години. Сега срещу Джошуа се изправя един боксьор, който е олимпийски шампион от 2012-а - от същата Олимпиада, на която и AJ стана шампион. Тук е едно доста по-трудно препятствие за Джошуа и за мен мачът ще е много интересен.

Йосиф Панов пред Sportal.bg: Усик ще е най-тежкият съперник на Джошуа от мача с Кличко насам
Йосиф Панов пред Sportal.bg: Усик ще е най-тежкият съперник на Джошуа от мача с Кличко насам

Може да се каже, че Усик ще бъде по-трудно препятствие за Джошуа спрямо Кубрат, Поветкин и Руис, въпреки че не знам какво стана в първия мач с това, че Руис го свали. На фона на тези боксьори Усик е доста по-опасен - има много боксов интелект, има много умения, той е много добър атлет, също като Джошуа. Британецът за първи път се изправя срещу такъв атлет и боксьор. Обратният гард на Усик е допълнително условие, което ще затрудни Джошуа.

Все пак, двамата са олимпийски шампиони и ние в никакъв случай не можем да подценим Джошуа. Аз просто изтъквам силните черти на Усик, които са спрямо предишните противници на Джошуа. Но той също е отличен боксьор и в никакъв случай не мога да отпиша нито единия, нито другия.

10 Sportal.bg на гости на Тервел Пулев

Усик, както се вижда, е по-лек с 10-ина килограма и е малко по-дребен. Те ни го "продават", че украинецът се изкачва от по-долната категория в тежка, но след Олимпийските игри в Лондон той веднага игра в попупрофесионалната световна боксова лига на AIBA и там си беше в тежка категория. Победи боксьори като Джо Джойс (сребърен медалист от Рио 2016) и Магомедрасул Меджидов (сребърен медалист от Лондон 2012), все силни боксьори, които в никакъв случай не са за подценяване и трябва да ги оценяваме. Реално, той знае какво е да се играе срещу тежки боксьори.

10 Sportal.bg на гости на Тервел Пулев

Още от началото на битката предполагам, че Усик няма да изневери на себе си и ще заложи на повече движение по ринга, особено в първите рундове. Ще прави това, което винаги виждаме и от Василий Ломаченко, това са много сходни стилове. Усик е доказвал много пъти, че има необходимия "резервоар" да издържи 12 рунда, това не е проблем за него. По-скоро Джошуа може да има повече проблеми с това, но само предполагам, това е теория. Просто сме виждали Джошуа да има затруднения с това и да пада на ринга, и т.н. Докато все още не сме виждали Усик с такива трудности.

Не мога да се нагърбя с прогноза за победителя, мога само да разсъждавам кой в какво има повече от другия към момента на сблъсъка им. Не съм много сигурен, иска ми се да победи Усик. Нямам лично отношение към когото и да било от двамата, просто Джошуа ни го представят като непобедим, а има загуба от Руис и се води двукратен световен шампион заради нея.

Да видим, интересно ще е. Просто защото Усик е по-лек, по-подвижен и се изкачва от по-долната категория, фаворитът е Джошуа. Но да речем, че тъй като сме безпристрастни, нека да победи този, който има по-малко шансове сред букмейкърите", каза Пулев пред Sportal.bg.

Още от Бойни спортове

Виж всички