Джошуа срещу Усик: кой ще оцелее в перфектната буря?

Спортният свят ще впери поглед в стадиона на Тотнъм около полунощ в събота срещу неделя, защото пред 65 000 зрители Антъни Джошуа ще се изправи срещу Александър Усик в битка за три от четирите шампионски пояса на боксовите федерации. Организаторите са озаглавили зрелищния дуел "перфектната буря".

Йосиф Панов пред Sportal.bg: Усик ще е най-тежкият съперник на Джошуа от мача с Кличко насам
Йосиф Панов пред Sportal.bg: Усик ще е най-тежкият съперник на Джошуа от мача с Кличко насам

Дългоочакваният мегасблъсък обещава да бъде интригуващ и истински непредсказуем, като не може да се посочи явен фаворит, макар букмейкърите да дават предимство на AJ.

За да поднесе възможно най-подробното и аналитично превю, Sportal.bg се свърза с най-големия експерт и популярен коментатор на бойните спортове Огнян Георгиев, който развива собствен канал в YouTube - "Спортната джунгла". Освен неговото мнение, можете да прочетете прогнозите и мненията на някои от най-добрите български боксьори.

Ето какво каза специалистът Огнян Георгиев за Sportal.bg в анализа си преди дългоочаквания дуел Джошуа - Усик:

Тервел Пулев пред Sportal.bg: Джошуа не е срещал боксьор като Усик
Тервел Пулев пред Sportal.bg: Джошуа не е срещал боксьор като Усик

КАКВО ВИДЯХМЕ НА ОФИЦИАЛНИЯ КАНТАР?

"Джошуа е приблизително на теглото от мача с Кубрат Пулев, разликата е само 300-400 грама. Това означава, че той се придържа към стила, който му донесе успех срещу Анди Руис в реванша - това е първото нещо, което ми прави впечатление", каза Георгиев пред Sportal.bg. "Това е съвсем нормално, защото Усик идва от по-долната категория и неговите силни оръжия са мобилността и кондицията. Но за разлика от Руис, Усик е в пъти по-подвижен, по-бърз и може да налага много по-високо темпо.

Джошуа с близо девет килограма по-тежък от Усик
Джошуа с близо девет килограма по-тежък от Усик

Съответно, Джошуа ще трябва да бъде на много по-високо ниво от предишните си два мача срещу 130-килограмовия Анди Руис и Кубрат Пулев, който поради някаква причина не можа да покаже най-доброто от себе си - дали заради коронавируса или заради нарушената му подготовка.

Не се притеснявайте от съдийска тесла за Усик в битката с Джошуа
Не се притеснявайте от съдийска тесла за Усик в битката с Джошуа

Не знам дали не е грешка, че Джошуа е задържал по-ниското си тегло, защото то може да отнеме от неговите сила и мощ. Предимството му в ръста също не е чак толкова голямо, то е около 6-7 сантиметра, но не мисля, че ще окаже голямо влияние."

Джошуа залага на победа на Уайлдър с нокаут в трилогията с Фюри
Джошуа залага на победа на Уайлдър с нокаут в трилогията с Фюри

ГОЛЯМ ФАВОРИТ ЛИ Е ДЖОШУА?

"Коефициентът на Джошуа е най-високият му досега от мача с Кличко насам. Предишните му съперници (от Кличко дотук) са били много по-големи аутсайдери, отколкото Усик, поне според букмейкърите. Да не забравяме, че украинецът също е олимпийски шампион, а и помете всички от по-долната категория, за да стане обединен шампион.

Джошуа и Усик демонстрираха взаимно уважение на пресконференцията
Джошуа и Усик демонстрираха взаимно уважение на пресконференцията

Съотношението на силите в коефициентите щеше да бъде още по-изравнено, ако този мач се беше състоял веднага след победата на Усик над Тони Белю в края на 2018-а. Защото оттогава той направи два невзрачни мача в тежка категория срещу Чаз Уидърспун и Дерек Чисора.

Срещу Чисора Усик едва не загуби и двама от съдиите дадоха разлика 115-113 в негова полза, а и той изобщо не приличаше на себе си - нямаше я скоростта, динамиката, непрекъснатите атаки, влизанията, изтеглянията. Но от видяното досега на пресконференцията, на тренировките, мисля, че той сега се чувства в най-добрата си форма - и физическа, и психическа.

Джошуа стопил част от мускулите си за битката с Усик
Джошуа стопил част от мускулите си за битката с Усик

Това е онзи Усик, който не даде нито един рунд на Мурат Гасиев и онзи Усик, който обърна напрегнатия двубой срещу Майрис Брейдис. Онзи Усик, който направи за смях Тони Белю, Марк Хук и Майкъл Хънтър, а да не забравяме, че оттогава (преди 4 години) Хънтър мачка всичко живо в тежка категория и е изключителен боксьор."

ГОТОВ ЛИ Е УСИК ЗА ТЕЖКА КАТЕГОРИЯ?

"Дебютът на Усик в тежка категория се забави за около година заради контузия. След това трябваше още 1 година да чака за мач заради пандемията, а сега около 1 година се фокусира само върху Джошуа."

КОЙ Е ПО-ДОБРЕ ПОДГОТВЕН?

"Това е нещо много важно и може да се окаже сериозна разлика - Усик беше официален претендент и отдавна знаеше, че следващият му двубой е с Джошуа. Докато Джошуа само преди 3-4 месеца се готвеше за съвсем различен боксьор като Тайсън Фюри. Много по-висок, по-тежък, с по-бавно темпо. Съответно цялата подготовка е била свързана с него, а откакто този сблъсък се провали, Джошуа трябваше да променя всичко.

Той е заложил на момчета от националния отбор на Великобритания в олимпийския бокс за спаринг партньори. Но Джошуа не трябва да си мисли, че с олимпийски модел на боксиране - точкуване, движение и по-малък риск - ще надвие Усик, това би било голяма грешка."

ИМА ЛИ УСИК СИЛА НА УДАРА?

"Има едно важно уточнение - нокаутът се търси. Когато Усик разсипа Мурат Гасиев, неговата цел не беше да го нокаутира, а да го засипва непрестанно с бързи и точни удари, като влизаше и излизаше. По същия начин беше доминацията му над Хук и Хънтър. Срещу Брейдис пък трябваше да печели последните два рунда, защото можеше и да загуби онзи полуфинал в Световните боксови суперсерии.

Григор Саруханян пред Sportal.bg: Ще заложа 2000 лв за победа на Джошуа!
Григор Саруханян пред Sportal.bg: Ще заложа 2000 лв за победа на Джошуа!

Сигурен съм, че ако му се отдаде възможност на Усик, ще пробва да нокаутира Джошуа. Но всичко опира до тактиката и до моментния шанс, който се отваря и може да бъде реализиран.

Но Усик има доста силен удар и не съм съгласен с някои мнения по този въпрос. Както не съм съгласен, че Анди Руис е определян за някакъв голям нокаутьор. Ако му погледнем статистиката на мексиканеца, то процентът на нокаутите му е горе-долу като този на Фюри или Усик. А Руис, ако изключим Джошуа и Джоузеф Паркър, се е изправял срещу несравнимо по-слаби противници в сравнение с Усик."

КОЙ ЩЕ ВОДИ БИТКАТА СЛЕД ПЪРВИЯ ГОНГ И КЪМ КРАЯ НА РУНДОВЕТЕ?

"Битката в началото очаквам да я води Усик. Той ще бъде човекът с по-големия брой удари, макар те да не бъдат тежки, просто ще влиза и ще излиза от дистанцията на Джошуа. Но голямото условие е да видим Усик в топ форма, в каквато беше в Световните боксови суперсерии, а не в състоянието срещу Чисора. Ако се държи на ринга както срещу Чисора, Усик няма никакъв шанс срещу Джошуа.

Няма шанс, ако стои апатичен в средата на ринга и да не се движи, а и ако поеме такива удари от Джошуа, с каквито го намираше Чисора, ще бъде нокаутиран."

ЩЕ ИЗИГРАЕ ЛИ РОЛЯ ОБРАТНИЯТ ГАРД НА УСИК?

"Би могло да бъде проблем за Джошуа, защото той досега не е имал подобно изпитание с обратен гард. Британецът е тренирал с национали в олимпийския бокс, които са с обратен гард, но това не може да се сравнява с нивото на Усик. Така че това също може да бъде фактор, а и да не забравяме по-малкото време за подготовка. Може би май-юни месец е започнал да работи за Усик."

КОЛКО ВАЖНО Е, ЧЕ ПОСЛЕДНИЯТ МАЧ НА УСИК БЕШЕ НЕУБЕДИТЕЛЕН?

"Веднага излиза примера с Тайсън Фюри, който първоначално се би с боксьори под неговата класа, а после помним какво се случи с Ото Валин. Така че на база на тези срещи всеки би си помислил, че Уайлдър ще му откъсне главата, но знаем, че всъщност Фюри практически победи и в двата мача.

Същото е и с Мохамед Али, както и с други големи боксьори от миналото - те са големи, защото в най-важните мачове предлагат най-доброто."

ЩЕ ГЛЕДАМЕ ЛИ 12 РУНДА?

"Победителят от мача ще зависи най-вече от това какво ще покаже Усик. Защото Джошуа е една константа и при него няма спадове, той си е на едно много високо ниво. Като изключим първия мач с Руис, където очевидно Джошуа е имал някакви проблеми - дали психически, дали нещо друго се е случило, може би вбъдеще ще разкаже. Но ако противникът му не е на нивото на Кличко, за да се възползва от спадовете му, той направо размазва съперниците си.

Здравко Попов пред Sportal.bg: Усик е по-големият боксьор, но Джошуа е фаворитът
Здравко Попов пред Sportal.bg: Усик е по-големият боксьор, но Джошуа е фаворитът

Затова ще е важно дали Усик ще може да пренесе в тежка категория формата си от Световните боксови супер серии, дали ще може да е също толкова бърз, подвижен и най-важното - в такава добра физическа кондиция. Защото все пак добавяме още 10 килограма отгоре и те ще бъдат фактор.

Ако Усик покаже най-доброто, може да стигне до съдийско решение и да спечели", завърши Огнян Георгиев пред Sportal.bg.

Още от Бойни спортове

Виж всички