Голямата Мария Гроздева: Чаках този момент с радост! Участвах силно мотивирана в Токио 🇧🇬

Мария Гроздева участва на цели 7 олимпиади, като на 4 от тях успява да завоюва отличие. В Барселона през 1992 година и в Атланта през 1996 година тя остава трета, а в Сидни през 2000 година триумфира с първата си титла. Най-доброто й представяне е в Атина през 2004 година, когато печели златен и бронзов медал.  

Успехите на Гроздева не се изчерпват само с Олимпийските игри. Тя е многократна европейска шампионка и победителка в състезания за Световната купа. Притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет. 

Легендарната Мария Гроздева приключи кариерата си
Легендарната Мария Гроздева приключи кариерата си

Избрана е за Спортист №1 на България за 2004 година. През същата година печели и приза за най-добър спортист на Балканите. 

Рано тази сутрин Мария Гроздева се завърна в България след 7-ото си, последно участие на Олимпийски игри в Токио. 

„Не беше трудно да взема това решение да се откажа от спорт, защото аз се подготвях за този край от половин година насам. Дори, съжалявам , че подготовката ми беше добра, не бе за такова представяне. Не всеки човек може да покаже винаги възможностите си. Малко ми у мъчно, че едва ли с това „семейство“ па целия свят едва ли повече ще ги видя. Не беше никак лесно лесно! Напрежението беше голямо. Всеки ден, всеки месец. И става все по тежко с годините. Затова чаках този момент с радост. Да не мисля за оръжие, за тренировки, за състезание...“, заяви легендарната Мария Гроздева при пристигането си в София.

„Какво си спомням от спечелването на първия ми бронзов медал от Олимпийските игри в Барселона 1992? Бях на 20 години. Бяхме огромна група спортисти и много медали печелихме. Имаше радост, но за бронзов медал, не ни обръщаха много внимание... Може би и по-добре. Спомням си, че бяха много хубави години с много успехи“, добави Гроздева.

„Най-ценните ми отличия в кариерата ми са олимпийските титли в Сидни 2000 и Атина 2004. Спомените са ми много ярки от всички олимпиади, но най-високите ми постижения бяха в Сидни и Атина“, категорична е Мария.

„Със сигурност, утре като се събудя и животът ми тръгва по друг начин. Категорична съм, няма връщане. Чувствам се емоционално изхабена! Няма смисъл. При мен така стоят нещата, че толкова много години съм участвала, за да съм на върха. Сега да продължа само, за да участвам, няма да ми донесе нищо“, продължи двукратната олимпийска шампионка.

„Японците се представиха отлично с организацията на тази Олимпиада. Страхотна организация. Чудна нация! Усмихнати, отлични. Да маските ги носихме навсякъде, навън и вътре. Очарована съм, страхотна Олимпиада с мерки и всичко“, завърши Мария Гроздева.

Снимки: Владимир Иванов

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти