Гроздева: Бях готова, но нещата се объркаха

Гроздева: Бях готова, но нещата се объркаха

Мария Гроздева не успя да се класира за финала на 10 метра пистолет на олимпийския турнир по спортна стрелба в Токио. 49-годишната Гроздева, трикратна олимпийска бронзова медалиста в дисциплината, завърши 43-а в квалификациите. Другата българка Антоанета Костадинова се окичи със сребърния медал и донесе първо отличие на страната ни в Токио. 

"Тренировки, подготовка, всичко, пробни - уникално. Чувствах се много добре до момента, в който не казаха: "Старт". Може би голямо желание, подгоних резултат и аз не знам какво, въпреки че в моята глава е друго. Но то едно мислиш, друго се случва. При стрелбата винаги става нещо непредвидено. Толкова години, но не мога да си го обясня как се появяват тази състояния. Както и да е, не успях. Радостната новина е, че Костадинова е във финал с много хубав резултат. Стискаме й палци. Само преди месец на Световната купа в Осиек тя взе златен медал, така че се надяваме много днес да е много щастлив ден за България и за нея", коментра Гроздева”, преди финала, в който Костадинова завърши на второ място. 

Честито! Антоанета Костадинова донесе първи медал на България! 🇧🇬🥈
Честито! Антоанета Костадинова донесе първи медал на България! 🇧🇬🥈

"Хубавите ми тренировки ме подведоха, много добри резултати направих. Аз принципно нямах такава нагласа да гоня нещо. Постоянно си повтарях, че това ми е последен старт в тази дисциплина, да го направя за удоволстие, по начин, по който на мен да ми е приятно. Но изглежда, че тези хубави резултати от последните три дни, включително и днес на пробните, ме подведоха, че мога и че не е невъзможно да повторя постиженията си от вчера или онзи ден. Имах 583 с три осмици, вчера стрелях 578 с една осмица. Но тренировката не е като състезанието. Но това е мисленето, всичко е от главата. Бях готова, но когато главата се обърка - край. В първата серия имах две или три осмици, във втората - също. Аз дори не мога да си преброя осмиците днес. Трагедия. През цялото време не ми заставаше добре пистолета, че да мога да пусна изстрела. Оттам дойде страхът. Сложно е в стрелбата", допълни тя. 

Мария Гроздева обяви официално, че спира със спорта след края на Олимпиадата в Токио
Мария Гроздева обяви официално, че спира със спорта след края на Олимпиадата в Токио

Гроздева обяви, че последният старт в състезателната й кариера ще бъде на 25 метра малокалибрен пистолет на 30 юли в японската столица. 

"Дано да не ми е такова състоянието на малокалибрения пистолет и там да се получат нещата. Обикновно става така, че когато в едната дисциплна не се получи, в другата нещата се случват", коментира двукратната олимпийска шампионка в дисциплината от Сидни 2000 и Атина 2004.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти