Легендарната Мария Гроздева приключи кариерата си

Легендарната Мария Гроздева приключи кариерата си

Днешната квалификация на 25 метра пневматичен пистолет беше последното състезание в славната кариера на Мария Гроздева. Най-титулуваната българска спортистка на Олимпийски игри стреля по-добре, отколкото в квалификациите, но не успя да се класира за финала. Тя остана 27-а с 578 точки.

Именно в тази дисциплина Гроздева спечели двете си олимпийски титли - в Сидни 2000 и Атина 2004. Легендата на спортната стрелба може да се похвали и с три бронзови медали от най-големия спортен форум. 

Мария Гроздева: Огромен респект към Антоанета! За стрелбата, за България този медал значи страшно много 🥈
Мария Гроздева: Огромен респект към Антоанета! За стрелбата, за България този медал значи страшно много 🥈

Мария участва на цели 7 олимпиади, като на 4 от тях успява да завоюва отличие. В Барселона през 1992 година и в Атланта през 1996 година тя остава трета, а в Сидни през 2000 година триумфира с първата си титла. Най-доброто й представяне е в Атина през 2004 година, когато печели златен и бронзов медал. 

Успехите на Гроздева не се изчерпват само с Олимпийските игри. Тя е многократна европейска шампионка и победителка в състезания за Световната купа. Притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет. Избрана е за Спортист №1 на България за 2004 година. През същата година печели и приза за най-добър спортист на Балканите. 

24 Мария Гроздева на 25 метра пистолет в Токио 2020

През 2010 година Мария Гроздева получава орден „Стара планина“ I степен „за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта“. 

Снимки: Костадин Андонов – Start-Photo

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти