Отлагат рестрикциите за спиранията в бокса във Формула 1

Отлагат рестрикциите за спиранията в бокса във Формула 1

Ограниченията за спиранията в бокса по време на стартовете във Формула 1, които трябваше да бъдат въведени от Гран При на Унгария след две седмици ще бъдат отложени за след лятната пауза в шампионата през август.

От Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха по време на уикенда за Гран При на Щирия, че от надпреварата на „Хунгароринг“ на 1 август ще бъде въведена нова техническа директива за пит-стоповете. Тази директива налагаше минимални времена за реакция на механиците след завършването на отделните етапи от обслужването на колата.

По-бавни спирания в боксовете във Формула 1 от  Гран При на Унгария
По-бавни спирания в боксовете във Формула 1 от  Гран При на Унгария

Идеята зад тези рестрикции бе подобряването на сигурността, тъй като те щяха да гарантира, че даден автомобил няма да се върне на пистата с недобре затегната гума. Самите стойности за реакция, с които механиците щяха да бъдат принудени да се съобразяват бяха 0.15 секунди след затягане на всяка гайка и 0.2 за освобождаване на автомобила след завършването на обслужването му.

Тези ограничения набързо натрупаха критики, най-вече от страна на Ред Бул, чиито механици са най-бързите в падока през последните години. Шефът на „Биковете“ Кристиан Хорнер определи това намерение на ФИА като „неспортсменско“, тъй като то отнеме ключово предимство за неговия тим в битката за титлата с Мерцедес.

Според Хорнер, една от причините за бързите стопове на Ред Бул е тяхното оборудване, в което те са инвестирали сериозна сума в периода, когато изостава драстично спрямо Мерцедес на пистата.

След протест от страна на Ред Бул обаче, директивата беше променена и сега тя няма да включва въпросните времена за реакции. Вместо това механиците няма да имат възможността да сигнализират чрез натискането на бутон, че са приключили със своята работа преди сензор да потвърди, че тя е свършена коректно. 

А за да могат отборите да имат адекватно време за пренастройване на своето оборудване, техническа директива TD022B, която заменя TD022, ще влезе в сила от Гран При на Белгия, което е първи старт в шампионата след лятната пауза.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички