По-бавни спирания в боксовете във Формула 1 от  Гран При на Унгария

По-бавни спирания в боксовете във Формула 1 от  Гран При на Унгария

От Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха, че от съображения за сигурност ще забавят спиранията в боксовете във Формула 1 от предстоящата в началото на август Гран При на Унгария.

Според централата, стоповете на част от oтборите включват повече от разрешената в правилника автоматизация, което им позволява да печелят ценни десети в битката със своите конкуренти. Поради тази причина от надпреварата на „Хунгароринг“ в сила ще влезе нова техническа директива, която налага минимално време за реакция след завършването на отделните етапи от обслужването на автомобила.

Така ще се гарантира, че пилотите не са освобождавани да се върнат на пистата с недобре затегнати гайки на техните гуми, тъй като механиците ще имат необходимото време да се убедят, че са си свършили правилно работата.

Стойностите на времената за реакция ще са съответно 0.15 секунди за потвърждаване, че гайките са коректно затегнати и 0.2 секунди за позволяването на пилота да се върне в пистата, след свалянето на криковете. Така времетраеността на всеки стоп се очаква да се увеличи с между 0.35 и 0.4 секунди.

Един от отборите, които се очаква да загуби най-много от тази нова директива е този на Ред Бул, чиито механици са поставили шестте най-добри времена за пълно обслужване на автомобил от началото на годината. Рекордът на екипа на „Биковете“ е 1.93 секунди, като той бе постигнат в откриващата сезона Гран При на Бахрейн при едно от спиранията на Макс Верстапен.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти