Суперкомпютър показа завидна точност на Евро 2020, прогнозата му за шампион още е актуална

Суперкомпютър показа завидна точност на Евро 2020, прогнозата му за шампион още е актуална

Преди началото на Евро 2020 суперкомпютър направи цялостна симулация на шампионата и предрече изненадващ първенец - Чехия. Прогнозата дойде на фона на резултатите на специален алгоритъм, който взима под внимание всякакъв тип футболна статистика от Sportradar от последните 20 години и дава прогнозни изходи за всяка една среща. 

По време на груповата фаза бяха изиграни 36 мача, като суперкомпютърът уцели точния резултат в 5 от тях, а в други 5 посочи точния знак - “1”, “Х” или “2”. Познатите точни резултати са Белгия - Русия (3:0), Франция - Германия (1:0), Австрия - Украйна (1:0), Уелс - Швейцария (1:1) и Испания - Полша (1:1).

“Резултатите от първенството досега доказват колко близо до реалността могат да бъдат нашите симулации - горд е Вернер Бехер, изпълнителен директор на Sportradar за Европа, Близкия Изток, Африка и Латинска Америка.

“Тези привърженици, които смятаха, че прогнозата за шампионска титла на Чехия е нереална, може би сега биха размислили - продължи Бехер. - Симулациите на истински двубои се правят въз основа на формата на отборите и игра при нормални условия. Създадохме продукт, който точно пресъздава усещането на феновете, когато те наблюдават двубоите и залагат в реално време. Това е нещо уникално за индустрията. Симулираната реалност ни дава възможност да пресъздадем модел на протичането на истински срещи. И всичко това е нещо хубаво за феновете.”  

Според първоначалната симулация Чехия трябваше да играе финал срещу Дания и да го спечели с 3:2. Това обаче вече не е възможно, независимо че и двата отбора са осминафиналисти. Проблемът е, че те са в един поток и могат да се срещнат още на четвъртфиналите. 

Още от Футбол свят

Виж всички