Рикардо очаква две напълно различни състезания в Австрия

Рикардо очаква две напълно различни състезания в Австрия

Пистата „Ред Бул Ринг“ в Австрия приема следващите два кръга от сезон 2021 във Формула 1, а пилотът на Макларън Даниел Рикардо очаква две напълно различни състезания този и следващия уикенд.

След отлагането на Гран При на Турция заради мерките на британското правителство, трасето край Шпилберг получи честта за втора поредна година да организира два старта от световния шампионат в две поредни седмици. За разлика от миналата година, когато и в двата уикенда бяха използвани еднакви типове гуми, през тази това няма да е така.

Нови промени в календара на Формула 1 за 2021
Нови промени в календара на Формула 1 за 2021

В Гран При на Щирия тази седмица, пилотите ще разполагат с трите средни по твърдост модела на Пирели, докато в Гран При на Австрия идния уикенд на тяхно разположение ще бъдат трите най-меки. Подобен ход от италианската компания предприеха и на „Силвърстоун“ миналото лято, което доведе до промяна в баланса на силите между Гран При на Великобритания и Гран При 70 Години Формула 1.

Пирели с различен избор на гуми за двете състезания в Австрия
Пирели с различен избор на гуми за двете състезания в Австрия

Не това обаче е факторът, който кара Рикардо до мисли, че двете състезания в Австрия ще се различават помежду си. Според австралиеца по-голямо влияние върху двата уикенда ще изиграят метеорологичните условия, които в Алпите са трудно предсказуеми.

Ландо Норис, Даниел Рикардо 2020

„Очаква с нетърпение следващите състезания, които ще са в Австрия. Едното, а дори и двете могат да са мокри. Може да имаме две коренно различни състезания, нищо не се знае. За мен това е една прекрасна възможност да продължа да уча колата. Надявам се да надградим над представянето, което показахме във Франция и да намерим постоянството, което търсим. Ще се опитаме да спечелим още точки за отбор в Австрия. Битката е много близка и всеки уикенд е от значение, ще натискаме здраво“, коментира Рикардо пред официалния сайт на Макларън.

Неговите очаквания за две напълно различни състезания бяха споделени и от ръководителя на британския тим Андреас Зайдъл.

Гран При на Австрия във Формула 1 пред пълни трибуни
Гран При на Австрия във Формула 1 пред пълни трибуни

„Две поредни състезания на една и съща писта са интересно предизвикателство, защото може да имаме две напълно различни надпревари заради определени условия като времето например. Ще е важно да подходим към всяко състезание като отделно такова и да имаме еднаква подготовка, въпреки че е същата писта. Като отбор ние трябва да продължим да поддържаме добрата надеждност и да съхраняваме максимално частите в този интензивен период“, заяви германецът.

След силното си представяне на „Пол Рикар“ миналата седмица, когато Рикардо завърши шести, а Ландо Норис пети, тимът на Макларън дръпна с 16 точки на Ферари в битката за третото място в конструкторския шампионат. Уикендът във Франция бе кошмарен за италианския тим, чиито пилоти Карлос Сайнц и Шарл Леклер завършиха съответно 11-ти и 16-ти, след като имаха огромни проблеми с износването на гумите.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти