Гледай на живо

"Трето полувреме" след Италия - Швейцария

Нови промени в календара на Формула 1 за 2021

Ръководството на Формула 1 обяви нови промени в календара за световния шампионат за 2021 година, наложени от коронавирус пандемията. 

Първата от тях е отпадането на Гран При на Турция, което трябваше да се проведе на 13 юни, вместо Гран При на Канада, което бе отменено. Причина за отлагането на надпреварата на „Истанбул Парк“ е попадането на южната ни съседкта в „червения списък“ на правителството на Великобритания заради високия брой на заразени с COVID-19. Това означава, че всеки, който е бил в Турция в рамките на десет дни преди пристигането си на Острова ще трябва да бъде подложен на задължителна карантина в одобрен от правителството. 

Именно тези ограничения направиха провеждане на Гран При на Турция на посочената дата невъзможно. Едно от потенциалните решения, които бяха дискутирани от страна на Формула 1 бе състезанията в Турция и това в Азербайджан, което е предвидено за 6 юни да разменят своите места. Тази възможност бе отхвърлена от организаторите на старта в Баку, тъй като на 12 юни градът ще бъде домакин на двубой от отложеното Европейско първенство по футбол. 

„Нямахме търпение да се състезаваме в Турция, но ограниченията за пътуване прави това невъзможно през юни“, заяви изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали. 

Заради решението на британското правителство, Турция губи правото да организира второ голямо спортно мероприятие. Първото такова бе финалът на Шампионската лига, в който един срещу друг ще излязат отборите на Челси и Манчестър Сити. Той обаче няма да се проведе в Истанбул както бе предвидено, а в Порто, Португалия.

В резултат на отлагането на състезанието край Истанбул, предвидената за 27 юни Гран При на Франция на „Пол Рикард“ ще се проведе седмица по-рано. Оригиналната дата на френското състезание пък ще бъде заета от Гран При на Щирия на пистата „Ред Бул Ринг“, което ще се проведе седмица преди Гран При на Австрия. Така за втора поредна година австрийското трасе ще домакинства на два старта през сезона. 

„Формула 1 отново показа своята готовност да реагира на постоянно променящата се обстановка и да намери решение. Ние се радваме, че отново ще имаме две състезания в Австрия, което означава, че запазваме бройката от 23 състезания. Искам да благодаря на властите и промоутъра в Турция за техните усилия през последните седмици, както и на тези във Франция и Австрия за тяхната бърза реакция“, добави Доменикали.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички