УЕФА одобри екипировката на Украйна на Европейското първенство

УЕФА одобри екипировката на Украйна на Европейското първенство

Европейската футболна асоциация (УЕФА) одобри заявената от Украйна фланелка за участието на Европейското първенство по футбол. На фланелката ще бъде изписан лозунгът на украинската борба за независимост и на борбата срещу агресорите "Слава на Украйна! На героите слава!". На фланелката също така е изобразен с контур картата на Украйна, като в картата са включени анексираните Крим и региони на Донбас и Луганска област. В Русия видяха провокация в изконното право на една суверенна страна да постави картата на земите си на фланелката на националния отбор.

Екипите на Украйна и на всички останали отбори, които ще участват на Евро 2020, започващо в петък, са приети и одобрени в съответствие с предварително зададените правила по отношение на спортната екипировка, се казва в съобщението на централата.

Самото Европейско първенство ще се проведе от 11 юни до 11 юли в 11 града из територията на целия континент. Украйна е в Група С на турнира с отборите на Нидерландия (ще играят на 13 юни), с Република Северна Македония (на 17 юни) и с Австрия (на 21 юни). Украинците могат да играят в Санкт Петербург едва на четвъртфинал на 2 юли, но ако отбрите заели трето място от групите C, D, E и F се класират на осминафинал. И разбира се, ако Украйна преодолее първия етап на елиминациите.

Възгласът “Слава на Украйна” и отговор “На героите слава” е създаден през пролетта на 1941 година от Организацията на Украинските националисти (ОУН), бореща се за независимост от СССР в годините на Втората световна война. Комунистическата пропаганда беше обявила организацията за фашистка, което трябваше да настрои хората против борците за свободата на Украйна в годините до 1990 година.

Възгласите бяха върнати като поздрав в украинската армия на 11 октомври 2018 година с указ на президента на страната Петро Порошенко.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти