Гюнтер Щайнер с позиция относно Гран При на Турция

Гюнтер Щайнер с позиция относно Гран При на Турция

Ексцентричният ръководител на отбора на Хаас във Формула 1 Гюнтер Щайнер заяви, че според него няма да е честно служителите му да са на пъти повече от месец, за да могат да избегнат задължителната карантина след Гран При на Турция.

Както е известно, от сряда (12 май), Турция влиза в „червения списък“ на правителството на Великобритания заради високия брой заразени с COVID-19 в южната ни съседка. Това означава, че всеки, който е бил в Турция в рамките на десет дни преди пристигането си на Острова, ще трябва да бъде подложен на задължителна карантина в хотел, одобрен от властите.

Гран При на Турция във Формула 1 под въпрос?
Гран При на Турция във Формула 1 под въпрос?

Това решение на правителството на Борис Джонсън поставя под сериозни съмнения провеждането на състезанието на „Истанбул Парк“, което е предвидено за 13 юни. Първоначално бе съобщено, че тъй като Турция попада в „червения списък“, стандартните изключение, от които се възползва служителите на Формула 1, позволяващи им да не се подлагат на карантина след пътувания зад граница, няма да бъдат валидни. Сега обаче нова информация казва, че това не е решено и все още има надежда за безпроблемно провеждане на Гран При на Турция.

Ако подобно изключение не бъде дадено и състезанието в покрайнините на Истанбул се проведе, то служителите на седемте базирани във Великобритания отбори (Алпин, Астън Мартин, Макларън, Мерцедес, Ред Бул, Уилямс и Хаас) могат да се окажат на път повече от месец и половина, ако искат да избегна карантината. 

„Всичко е възможно, но има лимит на това, колко можеш да искаш от хората. Трябва да подходим с уважение, защото хората може и да не се приберат близо шест седмици, което според мен не е честно. Хубаво е да работиш, но в даден момент идва твърде много, а останала част от сезона не е лесна. Миналата година беше трудно, а тази в края също ще е трудна ако проведем всички състезания, което се надявам да се случи. Не трябва обаче да се изхвърляме и да искаме твърде много от нашите служители“, заяви италианецът.

Официално: Турция сменя Канада в календара на Формула 1 за 2021
Официално: Турция сменя Канада в календара на Формула 1 за 2021

От ръководството на Формула 1 заявиха по време на уикенда за Гран При на Испания, че все още преценяват обстановката около Гран При на Турция и решение за неговото провеждане ще бъде взето на по-късен етап. На фона на това изявление, ръководителят на Мерцедес Тото Волф заяви, че той и неговият отбор вярват, че Стефано Доменикали ще вземе правилното решение.

„Определено не е приятно да си в карантина две седмици, където и да е по света. Стефано ще види какво може да се направи и само когато има по-ясна картинка, ние ще можем да преценим кой остава на път и кой се прибира“, коментира Волф.

Гран При на Турция бе добавено в календара на Формула 1 за 2021 година през миналата седмица като заместник на отмененото Гран При на Канада. Стартът на „Истанбул Парк“ трябва да се проведе само седмица след този в Баку, като и двете състезания ще бъдат групирани и до тях техниката ще пътува със самолети, след което ще бъде върната до фабриките на отборите. От там тя ще бъде натоварена на тирове преди да отпътува за „Пол Рикард“, където на 27 юни трябва да се проведе Гран При на Франция.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички