Алфа Ромео ще поиска преразглеждане на наказанието на Райконен от "Имола"

Алфа Ромео ще поиска преразглеждане на наказанието на Райконен от "Имола"

Отборът на Алфа Ромео обяви, че ще помоли Международната автомобилна федерация (ФИА) да преразгледат решението на стюардите на Гран При на Емилия-Романя, с което те наказаха Кими Райконен с 30 секунди след края на надпреварата. Благодарение на наказанието си световният шампион за 2007 година загуби деветата си позиция и двете спечелени точки, които може да са много важни за екипа в края на сезона.

Причина за наказанието на Ледения на „Имола“ бе неговото завъртане на трети завой в обиколката за излизане от бокса след прекъсването на надпреварата с червен флаг. След него финландецът трябваше да си върне позициите, които загуби при завъртането си, тъй като в тази обиколка важат правилата за загряваща обиколка, нищо, че тя е зад автомобил за сигурност. 

Именно от там е дошло и объркването в Райконен и неговия екип, който е поискал разяснение от страна на състезателния директор, но е получил отговор твърде късно, което не е позволило на финландеца да си върне мястото. Така той трябваше да премине през бокса, от където и да възобнови състезанието си, но тъй като той не стори това, получи наказанието, което е автоматично.

Райконен и Строл с наказания след състезанието на "Имола"
Райконен и Строл с наказания след състезанието на "Имола"

„Кими излетя зад колата за сигурност и загуби две позиции, които ние искахме да си върнем. Помолихме го да го направи, а той ни попита дали това е възможно. Имаше въпросителна и затова се свързахме със състезателния директор за разяснение, но отговорът дойде твърде късно и бяхме с вързани ръце“, заяви главният инженер на базирания в Хинвил отбор Шави Пухолар.

Правилата на ФИА позволяват на отборите да поискат преразглеждане на различни наказания, ако те могат да предоставят нови доказателства, които не са били налични в момента на взимане на решението. Алфа Ромео ще проведе видео конференция със стюардите на ФИА по-късно днес, в която ще бъде уточнено дали преразглеждане ще бъде възможно със събраните от тях доказателства.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички