Райконен и Строл с наказания след състезанието на "Имола"

Райконен и Строл с наказания след състезанието на "Имола"

Кими Райконен и Ланс Строл загубих трудно спечелените си днес точки от надпреварата за Гран При на Емилия-Романя във Формула 1 заради наказания, получени след края на състезанието.

Верстапен с първа победа в Италия, Хамилтън с драматично завръщане, след като бе близо до отпадане
Верстапен с първа победа в Италия, Хамилтън с драматично завръщане, след като бе близо до отпадане

Канадският пилот на Астън Мартин получи петсекундна санкция, тъй като стюардите прецениха, че той е изпреварил Пиер Гасли неправилно още в самото началото на надпреварата. Въпросният инцидент се е разиграл на трети завой в 11-а обиколка, когато Строл е атакувал пилота на Алфа Таури, но по време на маневрата е напуснал очертанията на трасето с четирите си гуми.

Стюардите отбелязаха, че преди напускането си на пистата „пилотът на кола 18 (Строл), е бил по-напред е този на кола 10 (Гасли), но това е било само заради твърде високата скорост на канадеца, която го е изхвърлила извън трасето“. Освен добавянето на пет секунди, пилотът на Астън Мартин получи и една наказателна точка към своя лиценз, с което общи брой, който той има за последните 12 месеца стана четири.

След прилагането на наказанието на Строл той се смъква от седмо на осмо място в днешното класиране, а Гасли печели една позиция.

Пилотът, който завърши девети днес Кими Райконен бе наказан много по-сериозно от стюардите, заради нарушение на процедурата при рестартиране на състезанието след неговото спиране с червени знамена. Ледения получи санкция от 10 секунди престой в бокса, която наложена след финала се равнява на прибавяне на 30 секунди към неговото време.

Причина за това сериозно наказание е завъртането на световния шампион за 2007 година в обиколката за излизане от бокса. Тогава той загуби две позиции, но тъй като това е рестарт след червени флагове, а не след период с автомобил за сигурност, той бе в правото си да върне загубените места. Пилотът на Алфа Ромео не направи това, след като от тима му наредиха да запази позицията защото рестартът не бе от място, а в движение, от къде е дошла и цялото неразбирателство. Наказанието, което бе наложено на Райконен е точно определено в правилника и стюардите нямаха друг избор.

С прибавянето на тези 30 секунди финландецът се смъква на 13-а позиция, а облагодетелствани от това са двамата пилоти на Алпин Естебан Окон и Фернандо Алонсо, както и Серхио Перес и Юки Цунода. Най-добрата новина е за френския тим, който вместо с една си тръгва с три точки от „Имола“, тъй като Окон от десети става девети, а Алонсо минава на десето място, с което печели първата точка в своята втора кариера във Формула 1.

Наказанията на двамата пилоти подлежат на обжалване, но е малко вероятно те да бъдат премахнати, тъй като са времеви такива.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти