Георги Давидов: България няма да бъде подценена на европейското първенство🏀

Георги Давидов: България няма да бъде подценена на европейското първенство🏀

Националният отбор по баскетбол на Блгария попадна в Група А за ЕвроБаскет 2022 заедно с Испания, Турция, Русия, Грузия и Белгия. Мачовете от първата фаза на надпреварата ще се изиграят в началото на септември в Тбилиси. Sportal.bg се свърза с помощник-треньора на представителния ни тим Георги Давидов, който коментира ситуацията в групата, както и разликата между това да си играч и на треньор.

„Първо, големият успех е, че успяхме да се класираме след толкова дълго време на този форум. Мисля, че свършихме половината от работата. Нашето ниво на баскетбола е такова, че за нас няма лесни съперници. Едва ли можем да попаднем в удобна за нас група. Това е факт. Няма какво да правим сметки с кой е трябвало да се паднем и къде е било по-добре. Това е групата. Това, което зависи от нас е да съберем възможно най-добрия отбор на България, да направим един отличен колектив и една отлична подготовка, подкрепяна от федерацията, както до този момент го прави. Трябва да излезем със самочувствие и да покажем добра игра на европейското първенство.

40 България победи Латвия и ще играе на Европейското първенство по баскетбол

Дори да кажем, че попаднахме в най-тежката група, какво можем да променим от тук нататък? Нищо. От тук нататък започваме да разглеждаме всички тези отбори, къде можем да имаме предимство, какво можем да направим и как можем да извлечем най-доброто от нашия отбор с една много добре организирана, професионално направена и отдадена подготовка.

40 България победи Латвия и ще играе на Европейското първенство по баскетбол

На такива форуми едва ли ще има подценяване между отборите. Това го гарантирам, че няма да се случи. От тази гледна точка България няма да бъде подценена. Не знам дали е плюс или минус, че първият ни мач е срещу световния шампион. От моя гледна точка, може би е плюс, защото едва ли има някакви очаквания към нас за победа, но със събирането на най-доброто, което можем и една правилна подготовка, защо да не направим един хубав мач като за начало на първенството срещу Испания.

Едва ли има съперник, който да ни пасва. Всички ще ни бъдат много трудни. Ако всеки дойде с най-доброто, просто ще ни бъде страшно трудно.

40 България победи Латвия и ще играе на Европейското първенство по баскетбол

Задачата си ни е по принцип сложна. Надявам се да се съберем всички, да покажем добър баскетбол и ако можем да победим, ще бъде супер.

Има страшно много време до европейското първенство. Има много интересни млади момчета, както и опитните. Пред всички предстои един сезон и който се представи по най-добрия начин и покаже постоянство, естествено това вече е решение на г-н Барчовски, ще попадне в състава. Може да има изненади, никой не знае.“, коментира пред Sportal.bg Георги Давидов.

40 България победи Латвия и ще играе на Европейското първенство по баскетбол

Той разкри и каква е разликата между това да бъдеш състезател и треньор, след като за последно се е подвизавал на европейско първенство на игрището, а сега ще бъде около него.

„Около игрището определено е по-трудно, защото нещата не са под твой пряк контрол. Когато си на терена имаш възможност да влияеш на играта, топката е в ръцете ти и можеш да правиш всичко, а когато си встрани е съвсем косвен допирът. Нашата работа е много преди мачовете.“, обясни помощник-треньора на националния отбор.

Снимки: Владимир Иванов/ Sportal.bg / FIBA

Още от Баскетбол

Виж всички