Росен Барчовски пред Sportal.bg: На европейско първенство нямам слаб мач, групата не ме плаши

Росен Барчовски пред Sportal.bg: На европейско първенство нямам слаб мач, групата не ме плаши

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол разбра срещу кои съперници ще се изправи на ЕвроБаскет 2022. Тегленият днес жребий в Берлин отреди "лъвовете" да мерят сили с Испания, Русия, Турция, Грузия и Белгия в Група А на шампионата на Стария континент. Българските „лъвове“ ще изиграят мачовете си в Тбилиси. Sportal.bg се свърза със селекционера на националния отбор Росен Барчовски, който коментира съперниците на България.

„Предпочитах да се паднем в Група В (б.а. домакин е Кьолн), защото вярвам, че ще се класираме за втория етап на европейското и там щяхме да се адаптираме и да се придвижим по-лесно. Сега ще се наложи да се придвижваме от Тбилиси. Има самолети, ще намерим някакъв удобен.

Относно групата, тя е тежка, но не ме плаши. Имам самочувствие, на европейско първенство нямам слаб мач. Били сме на предишните европейски пак така в много тежки групи с изявени фаворити. Ние сме били аутсайдери и сме стояли много добре. Няма леки групи. Сега, да съм честен, можеше да бъде малко по-лека групата. Тази е възможно най-тежката, но каквото е, такова.

Ще гледат на нас като на аутсайдер. На нас и донякъде на Белгия. Въпреки, че Белгия е в йерархията доста преди нас. Грузия на неутрален терен, смятам че е отбор - победим от нас. Въпросът е, че домакинството им е много тежко и трудно. Бил съм два пъти там и обстановката е фанатична. А, сега представям си какво ще бъде за Европейско първенство. Освен това Грузия не е от страните, които спазват най-много епидемични мерки, ако тогава все още има такива (б.а. ЕвроБаскет 2022 ще се проведе през септември следващата година). В другите държави – домакини нещата ще са много по-спокойни. Докато в Грузия, това нещо не важи. Както и сега при руските отбори, които играят Евролига. Така че Грузия, ако приемам, че е отбор, който е победим, ще е труден като домакин. А това, че ще ни считат за аутсайдер, естествено, че ще е добра позиция. Винаги е била добра.

Всички фаворити са на хартия, защото сега са такива времена, че европейското е началото на септември и не се знае дали националните играчи няма да имат проблеми – дали ще ги пуснат от клубовете. Всичко е малко условно. Не е като едно време, когато можеше да се прави прогноза. Но при всички положения явен фаворит е Испания, но близо са Русия и Турция.“, заяви пред Sportal.bg селекционерът на националния отбор Росен Барчовски.

Снимка: Владимир Иванов/Sportal.bg

Още от Баскетбол

Виж всички