Тежка група за България на ЕвроБаскет 2022

Тежка група за България на ЕвроБаскет 2022

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол разбра срещу кои съперници ще се изправи на ЕвроБаскет 2022. Тегленият днес жребий в Берлин отреди "лъвовете" да се изправят срещу Испания, Русия, Турция, Грузия и Белгия в група "А" на шампионата на Стария континент. Селекцията на Росен Барчовски ще изиграе мачовете си в Тбилиси.

Пълен жребий: 

Група "A" в Тбилиси - Испания, Русия, Турция, Грузия, Белгия, България 
Група "B" в Кьолн - Франция, Литва, Словения, Германия, Унгария, Босна и Херцеговина 
Група "C" в Милано - Гърция, Италия, Хърватия, Украйна, Великобритания, Естония 
Група "D" в Прага - Сърбия, Чехия, Полша, Финландия, Израел, Нидерландия

ЕвроБаскет 2022 ще се проведе от 1 до 18 септември догодина. Първите четири отбора от всяка група продължават към осминафиналите, които ще се изиграят на 10 и 11 септември. Четвъртфиналните сблъсъци са планирани за 13 и 14 септември, полуфиналите на 16 септември, а първенството приключва с битката за медалите на 18 септември.

Част от жребия бяха посланикът на Евро 2022 Дирк Новицки, както и бившите национали на Италия и Грузия Роберто Брунамонти и Виктор Саникидзе. За първи път беше показан и талисманът на шампионата - Боунзи. Събитието беше открито от кмета на Берлин Михаел Мюлер, а след него на сцената се качиха президентът на ФИБА Европа Тургай Демирел, германският политик Щефан Майер и изпълнителният директор на ФИБА Камил Новак.

България заслужи мястото си сред 24-те страни финалисти на шампионата на Стария континент за първи път от 2011 година, след като победи два пъти Латвия драматично и завърши на трето място в група "Н" на квалификациите.

Още от Баскетбол

Виж всички