Блицът на Sportal.bg: Людмил Хаджисотиров vs. Александър Дяковски🏀

Плейофите в Националната Баскетболна Лига започват, а отборите изготвят стратегиите за надлъгване на съперника си на четвъртфиналите. Една от двойките в първата фаза на плейофите е Рилски спортист – Спартак Плевен, които завършиха съответно на първа и осма позиция в редовния сезон на първенството. Sportal.bg се свърза със старши треньорите в двата лагера – Людмил Хаджисотиров и Александър Дяковски, за да споделят в блиц интервю какви са оценките им за редовния сезон, силните и слабите страни на съперника и още.

- Оценката Ви за сезона от 1 до 10?

Людмил Хаджисотиров: Няма как да не е 10 в момента, защото общо взето сезонът е почти перфектен. Първи в редовния сезон, домакинско преимущество, спечелихме и купата. До момента, мисля че нещата се развиват по възможно най-добрия начин. Но всички знаем, че най-важната част от сезона започва сега. 

Александър Дяковски: Между 4 и 5, дори повече към 4 заради многото контузии, цялата ситуация с пандемията и недобрите резултати. Липсата на публика доста ни се отразява. Доста често се е случвало, когато сме в тежък момент публиката да е факторът, който да обръща мача. Сега, без нея се получаваше така, че от тежък момент влизахме в още по-тежък.

- Коя беше най-тежката Ви загуба?

Людмил Хаджисотиров: И двете загуби бяха доста полезни за нас. И първата срещу Левски, въпреки че ние тогава не бяхме готови като отбор, а втората дойде много навреме от Балкан на 23 янаури. След 12 поредни победи, мисля че бяхме изпаднали в лека летаргия, много лесно ни се случваха нещата и имахме нужда от една такава загуба да ни събуди и да ни даде мотивация, която впоследствие използвахме и преди полуфинала за купата. Балкан са доста силен отбор, както и Левски Лукойл, така че ми е трудно да определя една загуба. Може би, по-полезна беше втората. 

Александър Дяковски: В самото начало на сезона домакинската загуба от Балкан, като в този мач поведението на отбора беше много нелицеприятно. Както и загубата от Черно море в началото на декември миналата година.

- А най-сладката победа? 

Людмил Хаджисотиров: Първата победа над Левски в София. Играхме доста добре и ги победихме с разлика. 

Александър Дяковски: Последният успех срещу Черно море. Все пак с тази победа влязохме в плейофите. 

- Кой елемент от играта на вашия отбор се нуждае от най-сериозно подобрение?

Людмил Хаджисотиров: Ние водим в лигата и по двата показателя – нападение и защита, но смятам че за плейофите трябва едно ниво нагоре да се издигнат и двете фази, но по-скоро защитата ни. Вярвам, че можем да го направим и ще го направим. 

Александър Дяковски: Е, със сигурност защитата. Но има доста какво да се подобрява и в нападение. 

- Кои са силните и слабите страни на съперника Ви? 

Людмил Хаджисотиров: Ние не трябва да подценяваме абсолютно никой. Напротив, трябва да играем максимално мотивирани. За момента имаме два гарантирани мача от плейофите. Спартак Плевен е състав с опитни, класни играчи, много добри стрелци от далечно разстояние. Всички знаем това, така че ще се подготвим максимално добре. Ще се опитаме да използваме слабите им страни. В момента имат проблем с малко по-къса ротация. Ние имаме преимущество на някои позиции, така че ще си направим гейм плана, за да си използваме максимално силните страни и да лимитираме техните силни. 

Александър Дяковски: Рилски спортист е отбор, който винаги е играл сериозна защита, но тази година нападението просто е на съвсем различно ниво от предишни години. Имат страхотен баланс отвън и отвътре. Не виждам слаби страни. Мисля, че и другите колеги ще се съгласят с мен, че до този момент не сме видели слабите страни на Рилски този сезон. 

- Кой от Вашите играчи създава най-много настроение на тренировки? 

Людмил Хаджисотиров: Е, мисля че не е тайна, че Голди (Златин Георгиев) предразполага доста другите, има чувство за хумор и внася много настроение. Но не е само той. Мисля, че всички момчета от отбора са с чувство за хумор, има добра химия, има настроение по време на тренировките и на мачовете, същевременно има и доста сериозност и професионализъм и ми харесва този баланс. 

Александър Дяковски: Марто Маринов, със сигурност. Той има най-сериозно чувство за хумор. Винаги след тежки загуби, той е човекът, който се опитва по най-бързия начин да вдигне духа на отбора в съблекалнята.

Снимка: Sportal.bg

Още от Баскетбол

Виж всички