Обявиха Барселона за най-богатия клуб в света

Обявиха Барселона за най-богатия клуб в света

20-те най-добри отбори в света ще пропуснат над 2 млрд. евро приходи до края на сезон 2020/21 в резултат на пандемията от COVID-19. А Барселона отново е най-богатият отбор в света, въпреки непрекъснатото тиражиране на информации за сериозна задлъжнялост. Това показва 24-ото издание на годишния доклад на Делойт "Футболна лига на парите”.

Тазгодишното издание на доклада на Делойт "Футболна лига на парите" отразява въздействието и реакцията на футболните клубове на пандемията COVID-19 и профилира финансовите резултати на отборите с най-високи приходи в световния футбол по време на нарушения сезон 2019/20.

Няма съмнение, че това един от най-тежките моменти на тест, през който футболната индустрия някога е преминавала. Развиващите се обстоятелства на пандемията, несигурното завръщане на феновете на стадионите и различните подходи на телевизионните и търговските партньори и свързаното с тях признаване на приходите са фактори, които оказват значително влияние, съответно са взети под внимание в новото издание на Футболната лига на парите за 2021 година.

Според доклада, 20-те най-добри клубни отбора за тази година ще пропуснат над 2 милиарда евро приходи до края на сезон 2020/21, включително суми по отношение на сезон 2019/20, в резултат на пандемията COVID-19. Тези резултати се дължат основно на това, че:

- Приходите от мачове на отборите са почти нулеви от март 2020 г. насам, като феновете вероятно няма да могат да се върнат на стадионите и в сезон 2020/21.
- В доклада се съобщава, че намалените приходи на отборите от първенствата от топ 5 в момента възлизат на почти 1,2 млрд. евро, голяма част от които се поемат от самите клубове.

Нито един футболен отбор не е имунизиран срещу предизвикателствата на COVID-19 и докато други клубове по света са по-силно засегнати в относително изражение, тези, които участват в класацията "Футболна лига на парите", понасят най-голямо финансово въздействие в абсолютна стойност.

По отношение на финансовата година, приключваща през 2020 г., 20-те футболни клуба, генериращи най-големи приходи, имат 8,2 милиарда евро комбинирани приходи, което е спад с 12% спрямо предходната година (9,3 милиарда евро). Това намаление от 1,1 млрд. евро се обяснява с:

- спад в приходите от излъчване с 937 млн. евро (23%), главно поради отлагането на излъчвания за финансовата година, приключваща през 2021 г., и отстъпките за телевизионни оператори, свързани с нарушения сезон 2019/20;
- спад от 257 млн. евро (17%) на приходите от мачовете, за които се налага да бъдат отложени / изцяло отменени или възобновени при затворени врата;
- компенсация от увеличение на търговските приходи със 105 млн. евро (3%), което отразява началото на няколко основни търговски договорености в клубовете през 2019/20.

Други важни изводи на доклада включват:
- Топ 20 клубовете генерират средно 409 млн. евро, което е спад от 55 млн. евро в сравнение с 2018/19 (464 млн. евро на клуб).
- Шест страни са представени в топ 20 на най-печелившите клубовете в света за тази година
- Барселона (715.1 млн. евро) продължава да държи челното място в класацията, измествайки Реал Мадрид (2-о място) и Байерн (Мюнхен) (3-о място), въпреки регистрирания спад на приходите с 15% в сравнение с 2019 г.

Въпреки пандемията, клубът продължава да се възползва от силата на своя бранд благодарение и на новата си дигитална и търговска стратегия, която включва пускането на нова стрийминг платформа - Barсa TV +, през юни 2020 г. чиято цел е подобряване на ангажираността на феновете. Барселона е и първият спортен клуб, който печели над 10 милиона абонати на YouTube канала си.

- Реал Мадрид (714,9 млн. евро) отново заема второ място в класацията. Не е изненадващо, че приходите от мачове са най-силно засегнати - спадът е с 36,6 млн. евро (25%) до 108,2 милиона евро, а приходите от излъчване също са спаднали с 33,9 млн. евро спрямо 2019 (13%) до 224 млн. евро. Впечатляващо, търговските приходи на отбора се увеличават с 28,1 млн. евро (8%) до 382,7 млн..

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти