ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Министър Кралев дари купа на Илия Чубриков на Музея на спорта

Министър Кралев дари купа на Илия Чубриков на Музея на спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев дари купа на легендата в българския автомобилен спорт Илия Чубриков на Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“. Отличието е спечелено през 1983 г., когато Чубриков заема първо място в Рали Гюнайдън в Истанбул и е една малка част от неговите успехи. Нашият пилот триумфира още 2 пъти в турската столица – през  1978 и 1981 г.

Заради безспорния му принос към развитието на българския спорт легендарният Илия Чубриков, който ни напусна през декември миналата година, бе удостоен с „Венец на победителя“ от министър Кралев.  Най-високото държавно отличие бе връчено на неговата съпругата Виолета Стоянова и неговата внучка Карина Чубрикова по време на церемонията „Нощта на шампионите“, организирана от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор. В знак на благодарност двете предоставиха купата, спечелена на Рали Гюнайдън на спортния министър, който гарантира нейното запазване в Музея на спорта.

„Илия Чубриков беше голяма личност. Като дете съм бил свидетел на великата му победа на Рали Златния Пясъци през 1971 с българския Булгаралпин. Тогава България произвеждаше може би най-класния спортен автомобил в Източна Европа. Тази негова купа ще бъде съхранена за идните поколения“, заяви министър Кралев.

В своята кариера на състезател Чубриков има над 160 участия в автомобилни и над 50 в мотоциклетни състезания. Победител в 19 международни надпревари и още над 30 подиумни класирания в различни дисциплини. През 1971 година Илия Чубриков печели първото Рали Златни пясъци - сега Рали България и в продължение на 36 години беше единственият роден състезател с подобно постижение. До началото на 90-те години той беше в челото на най-добрите 20 пилоти в света на ФИА с приоритет А в Световния рали шампионат. Носител е на два призови плакета за Топ 3 от ФИА през 1989 и 1990 година. Богатата му колекция от отличия включва успехи в престижни и трудни състезания - Рали Руска зима, Рали Средиземно море, Рали Трансбалкания, Рали Вида, Рали Хеброс, Рали Стари столици, Рали Сливен, Рали Гюнайдън в Истанбул и много други.

Успехите на Илия Чубриков бяха причината концернът Рено да дойде у нас и да започне производството на автомобилите  Булгаррено 8 и 10, и спортния Булгаралпин А 110 в Пловдив през 1967 г.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти