Гледай на живо

Ужасът с Ериксен беляза втория ден на Евро 2020 - гледайте "Контра"

Оряшкова: Това е моята година, цел номер 1 си остава участие на олимпийски игри

Оряшкова: Това е моята година, цел номер 1 си остава участие на олимпийски игри

Шесткратната световна и деветкратна европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова продължава да преследва своята най-голяма мечта - участие на олимпийски игри.
Преди няколко дни в Нови Сад (Сърбия) 31-годишната българка завоюва рекордния в кариерата си шести златен медал от шампионат на планетата, но самбото не е олимпийски спорт. Затова тя от три години тренира борба с цел да спечели квота за Токио 2020.

Мария Оряшкова спечели рекордна в кариерата си шеста световна титла по самбо
Мария Оряшкова спечели рекордна в кариерата си шеста световна титла по самбо

"Това е моята година, подготвих се добре и бях готова. Относно олимпийската ми мечта много се надявам догодина отново да си говорим. Това е моята цел номер 1 и ще продължа да се усъвършенствам, за да съм по-близо до тази мечта", каза Оряшкова.
Днес тя получи парична премия от 10 хиляди лева. Тя е събрана от лични средства на доц.д-р Румен Стоилов, президент на БФДжудо, и от треньора и преподавател в НСА Стоян Саладинов.

"Радвам се, че в тези времена се случва нещо позитивно. Тази премия е от лични средства от хора, които са пример в моя живот. Щастлива съм, че все още има хора като тях. Иван Нетов много често ми казва, че съм като айсберг. Но аз съм върхът на айсберга, а имам много хора, които са в основата му и зад гърба ми. Затова искам да благодаря на Министерството на спорта, на БФСамбо, на БФБорба, на спонсорите и на всички, които ми помагат. Тези медали не са само плод на моя труд, а и на много други хора. Живеем в една несигурност за това какво ни предстои утре, но през тези шест месеца не съм спирала да тренирам и продължавам така. Предстои ми лагер с борбата на Белмекен през декември. Това ще бъде пети лагер на Белмекен за мен за последната една година", каза Оряшкова.

31-годишната състезателка планираше да участва на световното първенство по борба през декември в Белград, но то беше отменено заради глобалната пандемия.
Оряшкова коментира, че световния шампионат по самбо също е бил доста по-различен заради мерките за борба с коронавируса.

"Няма как всичко това да не даде отражение. Много държави отсъстваха, най-вече от Азия. На първенство имаше състезатели от 30 държави, но миналата година бяха 60. Много спортисти от Русия и Украйна не пристигнаха заради положителни тестове за Ковид-19. Бяхме затворени само в залата и хотела, не можехме да отидем дори до магазина. Но бях щастлива, защото Евроспорт излъчваха финалите за втора поредна година и нещо положително стигна до хората. Много мои приятели са гледали и ме поздравиха след финала. Но аз не се самозабравям, не се мисля за звезда", добави световната шампионка.

Големите очаквания за титла са й тежали, но тя е успяла да се справи с напрежението.
"Винаги тежи, има напрежение от очакванията. Трябваше да спечеля на всяка цена, затова гледах да се изолирам от всичко. Всеки път всяка една моя съперничка се бори по различен начин, а аз по един и същ. Те гледат как да ме преборят, а аз най-вече искам да спечеля без да контузя себе си или съперничката си. Вече имам повече опит за моите 31 години. Когато излизаш на тепиха има адреналин, а за се опитвам да го стопирам и само да мисля. На много малко състезатели им се отдава това", каза Оряшкова, която е единствената състезателка в света с шест световни титли по самбо.
Тя добави, че има още какво да се желае от останалите национали и че българите са можели да спечелят повече медали в Нови Сад.

Според нея, тренорският щаб е от основно значения за поддържането на върхова форма.
"Последните две години са ми най-силни в залата и в живота, и може би затова не съм се отказала от спорта", коментира Оряшкова и добави, че се надява да попадне сред десетте най-добри спортисти на България за годината.

"За всеки спортист е много важно, когато се оценява неговия труд. Надявам се да попадна в десетката. Преди десет години бях на 10-о място, миналата година - на девето, все пак прогресирам", каза с усмивка тя.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти