Григор Димитров се завърна на корта, но отстъпи на Гаске в странен тенис формат

Григор Димитров се завърна на корта, но отстъпи на Гаске в странен тенис формат

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се завърна на корта срещу Ришар Гаске в мач от демонстративния турнир Ultimate Tennis Showdown, който се играе в странен формат с четири четвъртини от по 10 минути и любопитни бонус карти. "Поръждясалият" Гришо отстъпи на френския си съперник, който има цели 11 мача през юни и юли месец - 10:15, 11:14, 10:13 и 10:18. Гаске е полуфиналист от първото издание на този демонстративен турнир и сега отново показа, че се намира в по-добро физическо състояние, докато за Димитров предстои път на завръщане към състезателната обстановка. Естествено, форматът на Ultimate Tennis Showdown има за цел единствено да бъде атрактивен за зрителите и да бъде динамичен, като няма много общо с традиционните професионални събития.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТИНА

Григор не можа да вкара първите си два първи сервиса, а Гаске поведе с 0:2 след две грешки от ракетата на българина - форхенд по правата и бекхенд по диагонала в мрежата. Още един форхенд на Димитров излетя в аут в самото начало, а после французинът материализира и следващото си подаване, за да дръпне значително с 0:4. 

Първата точка на Гришо стана факт след хубав кик-сервис по диагонала в полето за равенство, а после той реализира и първия си уинър по диагонала, за да намали на 2:4. Два неуспешни ретура на Димитров обаче продължиха рейда на Гаске.

Българинът намали до 4:6 след първото си спечелено по-продължително разиграване, след което французинът направи първата си непредизвикана грешка. Димитров пое инициативата в следващата точка и "раздвижи" съперника си, за да завърши с безкомпромисен смач и да изравни на 6:6 след 5 минути игра. Григор записа първия си ас по диагонала в полето за предимство, а Гаске се възползва от своите бекхенди, за да си възстанови предимство от две точки при 7:9.

Великолепен бекхенд по правата от трудна позиция на Гаске му осигури впечатляващ уинър за 7:10, а първият сервис на Григор отново спря да влиза. Нова порция добри удари от задната страна на ракетата на французина му осигуриха още по-голямо предимство при 7:11. Димитров обаче също постигна "мини-пробив", изтласквайки доста зад основната линия противника си с бекхендите. Гаске се възползва от бонус картата си, за да увеличи следващата си точка по две и да поведе с 9:13.

Григор бе притиснат от времето и не можа да заличи пасива в оставащите 30-ина секунди, като избърза с неуспешни атаки на мрежата и в крайна сметка отстъпи с 10:15.

ВТОРА ЧЕТВЪРТИНА

Гаске започна с остри бекхенди и последният от тях по правата се превърна в печеливш за 0:1, но след това той сбърка непредизвикано от форхенд по диагонала. Димитров спечели разиграване с бекхенди и поведе за първи път в сблъсъка с 2:1, а после набързо взе и следващата точка - 3:1. Два великолепни форхенда на Гаске в близост до мрежата му помогнаха зад свой сервис да изравни на 3:3, а после Димитров сбърка с предната страна на ракетата си за 3:4. Пресилен бекхенд на българина доведе до 3:5, но после и той демонстрира висша класа с поредни остри форхенди за 5:6.

Сервисът на Гаске продължаваше да функционира по-успешно и той заслужи няколко бързи точки за 5:9. Григор направи пък може би най-добрата си серия от бекхенди в мача и осъществи "мини-пробив", след което французинът сбърка непредизвикано - 7:9. Началният удар на Димитров не му носеше позитиви и това пречеше на бързото спечелване на точки, а Гаске блесна отново с впечатляващ бекхенд-ретур-уинър по диагонала - 7:11. Със смач край мрежата Григор свали част от изоставането си до 9:11, но за обрат нямаше повече време и Гаске методично доведе частта до успешен край при 10:13.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТИНА

Григор поведе с 2:1 след стабилни изяви от дъното на корта и солидни форхенди, но сервисът на Гаске продължаваше да бъде сериозно негово оръжие. Феноменален ретур-уинър от бекхенд на Димитров хвана в крачка французина, но цялостно си личеше много по-доброто физическо и кондиционно състояние на Гаске.

Той отново дръпна по-значително при 5:8 и 4 минути оставащи до края на частта, но Григор намали до 7:8 с марковия си бекхенд-уинър по диагонала. Чудесно контрапие от форхенд на Гаске възстанови преднината му от 7:9, а Димитров просрочи 15-те секунди за изпълнение на сервис, последвайки ги с двойна грешка за 7:10. Още една двойна от българина приближи съперника му до победата, но пък дойде форхенд-бомба по правата от Димитров за 8:11. Последната минута на четвъртината отново доведе до стратегическо поведение на корта от страна на Гаске и той без много трудности спечели - 11:14.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТИНА

Григор започна с хубав бекхенд-уинър по правата, но после сбърка няколко пъти и отново индикира (напълно нормално и очаквано), че таймингът и усещането му за топката са "поръждясали". Българинът за пет минути се озова в изоставаща позиция при 5:7, но предложи на зрителите изключително воле край мрежата веднага след свой сервис за 6:9. В следващия момент пък Григор забрави, че трябва да играе сервис-воле и загуби точка, тъй като противникът му беше използвал бонус-карта, задължаваща го да прибегне до този прийом.

Димитров очевидно се раздразни от липсата си на опит в такъв странен тенис формат, а и явно не бе особено доволен от продукцията си, въпреки че нямаше основания да бъде кой знае колко разочарован. Нова двойка грешка 50 секунди преди края направи резултата 9:16, а в крайна сметка Гаске приключи двубоя в своя полза след 10:18.

Турнирът има по-различни правила от традиционния тенис, като се играят четири четвъртини по 10 минути и който има повече точки след всяка от тях е бъде победител. Ако след 40-те минути резултатът е равен, се играе допълнителна част, в която целта е да се запишат две поредни точки. 

Димитров за последно проведе три двубоя в умален формат до 4 гейма на друг демо турнир - “Адриа тур”, където победи Душан Лайович и отстъпи на Никола Милоевич, Доминик Тийм и Борна Чорич, след което трябваше да пребори коронавируса.  

Последният официален двубой на Григор е срещу Рафаел Надал в Акапулко на 29 февруари - 3:6, 2:6 на полуфиналите. Гаске има доста повече време на корта от края на февруари досега, като има вече 11 мача на демонстративни турнири, от които е спечелил 9 и е загубил само 2 от Матео Беретини.

Още от Тенис

Виж всички